Hrane se krvlju, a teško se istrebljuju: Stjenice opet haraju glavnim gradom

Preporučujemo

 

U Sarajevu su se opet pojavile stjenice. Osim u stanovima i kućama, ima ih i u hotelima. Iz firme Sanitacija, koja je ovlaštena za obavljanje preventivne dezinfekcije, dezinsekcije te sistematskih, parcijalnih i pojedinačnih deratizacija, kažu kako u posljednje vrijeme zbog najezde stjenica zovu građani iz svih dijelova Sarajeva.

SPECIFIČAN UGRIZ

– Stjenice su domaćini i oni uglavnom obitavaju na lokaliziranim područjima, drvenim plohama i madracima, odnosno kaučima. Njihova pojava nema veze sa geografskim područjem, da li je ruralno ili urbano. Radi se o unutrašnjim kućnim insektima. Posljednjih mjeseci bilježi se velika infektiranost stjenicama, što je zabrinjavajuće. Stjenice su se ranije pojavljivale u starijim hotelima i hostelima, ali je sada takva situacija da problem sa njima imaju i novi tek otvoreni hotelski smještaji. Radi se o specifičnim insektima i simptomatologija njihovog ugriza je specifična jer grizu tokom noći, i to ujutro od četiri do šest sati, što su pokazale i analize. Kako se isključivo hrane krvlju ljudi i životinja, hranu najbolje dobijaju kad je čovjek u mirujućem položaju, odnosno kad spava. Prilikom ugriza stjenica ispušta svoj sekret, anestetik, pa čovjek odmah ne osjeti ugriz. Međutim, kad se ujutro probudi, na mjestu ugriza vidljivo je tačkasto, lokalizirano crvenilo, osjećaju svrab u obliku dermatitisa koji se kasnije može proširiti na druga područja. Na posteljini ostaju krvavi tragovi, naročito kod osjetljive populacije poput djece i starijih osoba. Savjet je da se osoba javi dermatologu koji će propisati terapiju, ističu iz firme Sanitacija.

Kažu kako se radi o insektima koje je jako teško istrijebiti te je za to potreban duži period.

– Radi se o vrlo dugom i iscrpljujućem procesu njihovog uništavanja. Tu je i najveći problem, jer su zbog toga građani primorani bacati dijelove namještaja u nadi da će ih se riješiti. Kada je riječ o manjim površinama, uradi se kompletna dezinsekcija prostora koji je prethodno pripremljen, nakon čega se on zatvara. Dvije do tri sedmice postupak se ponavlja, istakli su iz Sanitacije.

Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo upućena je prijava o prisustvu stjenica u jednom hotelu, a nakon inspekcijskog nadzora naređeno je provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Iz Uprave tvrde da drugih prijava o prisustvu stjenica u hotelima nije bilo.

Kućna stjenica spada u porodicu beskrilnih insekata Cimicidae, koji se hrane krvlju. Rasprostranjena je na gotovo svim kontinentima, a najviše je ima u područjima s umjerenom klimom.

Žive šest do 12 mjeseci, a neke nove studije govore kako mogu živjeti i znatno duže u uslovima nedostatka hrane. Inače, odrasla stjenica može preživjeti bez hrane do pet mjeseci.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...