Hrvat pregazio rijeku zbog kupovine, pa dobio kaznu za ilegalan prelazak granice

Preporučujemo

Poljoprivrednik iz Svinice Krstinjske koja pripada opštini Vojnić u Hrvatskoj morat će platiti 3.000 kuna (771 KM) kazne i još 300 kuna (77 KM) troškova postupka, jer je ilegalno prešao granicu kako bi ušao u BiH i tamo obavio kupovinu.

Njegova se kuća nalazi 100 metara od rijeke Gline, koja čini prirodnu granicu između dvije države, pa je izuo patike, pregazio je na najplićem dijelu, te se nakon obavljene kupovine vratio kući. Na nesreću ovog 40-godišnjaka, u tom trenutku ga je zatekao radnik PGP Maljevac i odmah ga prijavio, pišu Nezavisne.

- -

Utvrdio je da se radi o državljanu Hrvatske, koji stanuje u blizini te da je zaista išao samo u šoping. On se branio kako je na graničnom prijelazu bila velika gužva, pa je izabrao ovu jednostavniju i bržu opciju, iako je tako prekršio Zakon o nadzoru državne granice, te Zakon o šengenskim granicama.

Nije pomoglo, optužni prijedlog s Maljevca su poslali na Prekršajni sud i tamo ga kaznili po svojoj tarifi. I do sada je prekršajno kažnjavan, između ostalog, zbog istog prekršaja, prenosi krajina.ba.

 

 

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...