Hrvati ponovo hrle preko granice u BiH, uštede su ogromne

Preporučujemo

Hrvatski građani koji žive blizu Mađarske ili BiH mogu značajno uštedjeti. Iako imaju PDV veći nego mi – čak 27 posto, cijene su u susjednoj Mađarskoj niže, prenosi zagrebački “Index”.

Šikloš je gradić na hrvatsko-mađarskoj granici udaljen oko sat vremena od Osijeka. Ima nekoliko većih trgovina pa nije rijetkost sresti i Hrvate u kupovini.

– Uštedi se, kakva je situacija, dobro je – govori za RTL Nikola Dodić iz Čepina.

Kupovinom preko granice, kaže, uspije uštedjeti i do 50 posto.

– Isplati se, u nekim stvarima se isplati doći – kazao je Dodić.

U Mađarskoj je jeftinije i natočiti gorivo u automobil. Iako je vlada u Hrvatskoj zamrznula cijene goriva, one su među najvišima u regiji, iznad 11 kuna.

U Mađarskoj se litra kreće oko 10 kuna. U Srbiji je Eurodiesel skuplji nego u Hrvatskoj, a Eurosuper je jeftiniji. Cijene po litri niže su i u Sloveniji. Najskuplje je u Italiji gdje biste za litru izdvojili oko 13 kuna. Gorivo je jeftinije i u Austriji, a najviše se isplati točiti u susjednoj BiH gdje je litra jeftinija za 2 i pol kune nego u Hrvatskoj. Tako na spremniku od 50 litara kod susjeda možete uštedjeti i 120 kuna.

– Imam vikendicu blizu Bosne tak da svaki put kad imam priliku definitivno kupujem gorivo. 100 kuna uštedite na puni rezervoar otprilike – kazao je Domagoj Ban iz Zagreba.

I Srbija je još u decembru zamrznula cijene osnovnih namirnica. U Sloveniji je hrana nešto skuplja, a država im je uvela jednokratnu pomoć od 150 eura za najosjetljivije. U Hrvatskoj je za sada zamrznuta samo cijena goriva, a po zamrznute cijene hrane, ko želi, može preko granice, prenosi Index.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...