Hrvatska bi do kraja juna mogla ući u Schengen, da li će proces blokirati Slovenija?

Preporučujemo

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je kako bi Hrvatska trebala biti primljena u šengenski prostor do kraja juna, odnosno do kraja predsjedavanja Francuske Vijećem Evropske unije.

Iako se oko ulaska Hrvatske u Schengen vode brojne polemike, te se spominje i mogućnost da određene države, prije svega Slovenija, blokiraju ovaj proces, Metsola ističe kako bi svaka blokada bila sramotna.

“Hrvatsku što prije treba primiti u Schengen i svako odlaganje ovog procesa i blokiranje pristupa bilo bi nedopustivo”, rekla je Metsola.

Ipak, mediji u Sloveniji ističu kako bi u narednom periodu nova slovenska vlada koju predvodi Robert Golob mogla aktuelizirati problem ulaska Hrvatske u Schengen.

“Gordijev čvor koji od osamostaljenja zaoštrava odnose među susjedima, prekinut je presudom arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje. Dok su u Zagrebu uvjereni da pitanja ne treba povezivati, u Ljubljani se više puta čulo da samo ispunjvanje svih uslova može južne susjede uvesti u Schengen”, prenose mediji u Sloveniji.

Prema navodima portala 24ur, budući premijer Slovenije Robert Golob već je nagovijestio kako namjerava insistirati na rješavanju ovog pitanja dok je, najvjerovatnije buduća ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon još ranije ocijenila kako Hrvatska nije spremna za Schengen.

“Neka uđe kada je spremna, a za sada nemamo informacija da je spremna”, rekla je Fajon za Deutsche Welle u februaru 2021. godine.

Prethodna vlada u Sloveniji kojom je predsjedavao Janez Janša posebno se zalagala za proširenje Schengena na Hrvatsku, a veliki koraci u tom pravcu učinjeni su još tokom predsjedavanja ove države Vijećem Evropske unije.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...