- Advertisement -

Hrvatska: Bolnica postavlja kamere, a osoblje uči borilačke vještine

Preporučujemo

Nivo sigurnosti i zaštite pacijenata i osoblja koprivničke Opće bolnice prvi se put sistemski i smišljeno podiže na višu razinu, najavio je na konferenciji za novinare direktor dr. Mato Devčić.

Pet dosadašnjih bolničkih vatrogasaca već su putem obuke stekli uvjete za zaštitare, a do konca maja u bolnicu će se uvesti potpuno novi sistem videonadzora s 25 kamera. Sadašnji bolnički videonadzor je neadekvatan i tehnološki zastario, a u novi sistem uložit će se oko 25 000 KM.

“U vezi s stepenom sigurnosti utvrdili smo niz propusta i, među ostalim, dolazilo je do otuđenja bolničke opreme i imovine. Bolnica je otvoren sistem i sporadično je kroz godine bilo i slučajeva teških krađa. Radilo se o osobama izvan bolničkog sistema koje bi došle, počinile nedjelo i napustile bolnicu”, rekao je Devčić, prenosi podravski.hr

Kamere neće biti postavljene unutar same bolnice, već na ulazima i drugim „kritičnim“ mjestima u bolničkom krugu, a petorica obučenih zaštitara već su počeli raditi – iako imaju dozvole za nošenje vatrenog oružja, ipak ga neće imati, ali, moći će primijeniti fizičku silu do dolaska policije.

Devčić je istaknuo i da je bilo slučajeva nasilja prema bolničkom osoblju, uglavnom na Odjelu psihijatrije, zbog čega su tamošnji liječnici, sestre i tehničari prošli obuku iz samozaštite, koja je uključila i učenje metoda upotrebe snage za svladavanje agresivnih pacijenata kada je to nužno potrebno, prenosi N1.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...