Hrvatska: Bolnica postavlja kamere, a osoblje uči borilačke vještine

Preporučujemo

Nivo sigurnosti i zaštite pacijenata i osoblja koprivničke Opće bolnice prvi se put sistemski i smišljeno podiže na višu razinu, najavio je na konferenciji za novinare direktor dr. Mato Devčić.

Pet dosadašnjih bolničkih vatrogasaca već su putem obuke stekli uvjete za zaštitare, a do konca maja u bolnicu će se uvesti potpuno novi sistem videonadzora s 25 kamera. Sadašnji bolnički videonadzor je neadekvatan i tehnološki zastario, a u novi sistem uložit će se oko 25 000 KM.

- -

“U vezi s stepenom sigurnosti utvrdili smo niz propusta i, među ostalim, dolazilo je do otuđenja bolničke opreme i imovine. Bolnica je otvoren sistem i sporadično je kroz godine bilo i slučajeva teških krađa. Radilo se o osobama izvan bolničkog sistema koje bi došle, počinile nedjelo i napustile bolnicu”, rekao je Devčić, prenosi podravski.hr

Kamere neće biti postavljene unutar same bolnice, već na ulazima i drugim „kritičnim“ mjestima u bolničkom krugu, a petorica obučenih zaštitara već su počeli raditi – iako imaju dozvole za nošenje vatrenog oružja, ipak ga neće imati, ali, moći će primijeniti fizičku silu do dolaska policije.

Devčić je istaknuo i da je bilo slučajeva nasilja prema bolničkom osoblju, uglavnom na Odjelu psihijatrije, zbog čega su tamošnji liječnici, sestre i tehničari prošli obuku iz samozaštite, koja je uključila i učenje metoda upotrebe snage za svladavanje agresivnih pacijenata kada je to nužno potrebno, prenosi N1.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...