Hrvatska će izručiti Sarajliju Alena Čamdžića, Mossadovog špijuna, optuženog za ubistvo tuniškog inženjera

Preporučujemo

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici nepravosnažno je odobrilo izručenje bosanskohercegovačkog državljanina Alena Čamdžića, kojega Tunis traži zbog sumnje da je povezan s ubistvom Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom, piše Index.hr.

”Utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje izručenika A.Č., s prebivalištem u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, a radi vođenja kaznenog postupka pred prvostupanjskim sudom Republike Tunis, Pravosudne uprave za suzbijanje terorizma, koji je pred tim sudom u tijeku zbog kaznenog djela terorizma”, stoji u rješenju objavljenom na internetskoj stranici suda.

- -

”Također je utvrđeno da je kazneno djelo prema važećim zakonima Republike Tunis moguće podvesti pod kazneno djelo terorizma kao složenog kaznenog djela iz članka 97. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, za koje je na temelju citirane zakonske odredbe propisana kazna zatvora od tri do petnaest godine.”

”Nadalje, u rješenju pored ostalog još je naznačeno ‘način izvršenja kaznenog djela, dolazak u stranu državu zajedno s još jednim navodnim počiniteljem, uporaba oružja s prigušivačem, radnje poduzete radi organiziranja prilike za izvršenje djela (praćenje, korištenje više vozila), mjesto izvršenja – cesta kao javna površina i vrijeme kada se događaj zbio, prikrivanje ranijeg odlaska iz hotela u kojem su boravili, ukazuju da se radilo o pripremljenoj i osmišljenoj akciji usmjerenoj s cilju zastrašivanja stanovništva, odnosno ozbiljno narušavanje ili uništavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura države, pri čemu je i nastupila smrt jedne osobe”, stoji u sudskom priopćenju.

Smrtna kazna u Tunisu zamijenjena 20-godišnjim zatvorom

Što se tiče prigovora izručenika da je za kazneno djelo koje mu je stavljeno na teret u Tunisu propisana smrtna kazna, sud je pojasnio da se tuniškim Temeljnim zakonom smrtna kazna zamjenjuje kaznom zatvora u trajanju od 20 godina. Dodaju i da je na izravan upit hrvatskog Ministarstva pravosuđa o izricanju i izvršenju smrtne kazne dostavljeno očitovanje da u Tunisu smrtna kazna nije primijenjena od 1992.

- -

Čamdžić je zbog Zouarijevog ubojstva uhapšen 13. marta na zagrebačkoj zračnoj luci temeljem međunarodne potrage tuniškog Interpola. Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubistvo te da je jedan od njih uhapšen u martu u Hrvatskoj.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u decembru 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. Tunižansko pravosuđe ustvrdilo je da je jedan od optuženih izraelskih špijuna za ubistvo Hamasovog inženjera uhapšen u Hrvatskoj.

Obrana najavila žalbu i tvrdi da su dokazi prilično manjkavi

Sjednica na kojoj se iza zatvorenih vrata odlučivalo o zamolbi za izručenje potrajala je u utorak oko sat vremena i na njoj su Čamdžić i njegov branitelj porekli krivnju i usprotivili se izručenju, dok se predstavnici Državnog odvjetništva koji zastupaju zemlju tražiteljicu nisu pojavili.

Odvjetnik Krešimir Škarica rekao je Hini da su dokazi u tom predmetu prilično manjkavi. Argument protiv izručenja im je i taj što je Tunis 2015. ukinuo moratorij na smrtnu kaznu, a Hrvatska kao članica EU-a ne izručuje uhićenike u zemlje gdje postoji smrtna kazna, što je stav i Ministarstva pravosuđa. Postoji opasnost i da bi tražena osoba u Tunisu do presude bila izložena mučenju.

Odbrana je, prema njegovim riječima, sudu dostavila niz presuda Europskog suda za ljudska prava koje su spriječile izručenje čak i u lakše dokazivim stvarima.

Na odluku o izručenju Čamdžićeva odbrana žalit će se Vrhovnom sudu.

Najnovije

Ambasada: Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok gura BiH ka sukobu

Stvaranje paralelnog izbornog sistema od strane Vlade Republike Srpske (RS) bilo bi neustavno i antidejtonsko, a biračima u RS-u...