Hrvatska i dalje iza leđa BiH priprema odlagalište nuklearnog otpada u njenom dvorištu

Preporučujemo

Hrvatska je zvanično počela istraživačke radove na lokaciji nekadašnjih kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori, planiranoj za budući centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško.

U Ekspertskom timu BiH kažu da im Hrvatska ne dopušta da dođu na Trgovsku goru i sudjeluju u istraživanju. Najveću odgovornost u ovom projektu imaju vlasti BiH koje se nisu ozbiljno pozabavile ovim problemom, saglasni su eksperti.

- -

Na Trgovskoj gori, koja je u neposrednoj blizini granice između BiH i Hrvatske, započeli su radovi analiziranja terena, bušenja i geofizičkih radova na planiranoj lokaciji odlaganja radioaktivnog otpada. Ekspertski tim iz BiH izrazio je zabrinutost zbog nemogućnosti sudjelovanja u istraživanju. 

– Sama činjenica da su oni počeli radove sa jednom bušotinom koja je najdublja 180 metara, govori da oni ne planiraju samo odlagalište, kao što su rekli za početak skladištenja 60 godina, odlagalište narednih 250 godina, nego tu se planira i to su naše procjene, deponije nuklearnog otpada koja neće biti samo za Hrvatsku, Sloveniju, nego vjerojatno i za neke druge države, s obzirom da je danas prostor za deponovanje nuklearnog otpada najskuplji u svijetu – rekao je Neđo Đurić iz Ekspertskog tima.

Eksperti ističu da Trgovska gora zahvata jednu trećinu Hrvatske i dvije trećine BiH, međutim sva istraživanja se odnose na teritoriju Hrvatske. Oni upozoravaju da bi moglo doći do katastrofalnih posljedica ukoliko bi se radioaktivni otpad odlagao na toj lokaciji, te pozivaju nadležne institucije i vlast da poduzmu konkretne korake. 

Na ovom području stanovništvo se u velikoj mjeri bavi poljoprivredom, proizvodnjom zdrave hrane i meda, što neće biti moguće ukoliko u blizini bude nuklearni otpad. Također primijetan je i odliv stanovništva sa ovog prostora, a mladi se odlučuju za osnivanje dalje od nuklearnog odlagališta. 

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...