Hrvatska kupuje izraelske avione F-16 Barak

preporučujemo

U Banskim dvorima je nakon sastanka Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost (VONS) odlučeno kako će Hrvatska kupiti eskadrilu izraelskih aviona F-16 Barak, javlja Anadolija.

Nakon sjednice Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost (VONS), koju su sazvali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, odlučeno je kako je najpovoljnija ponuda za Hrvatsku za višenamjenski borbeni avion iz ponude Države Izrael.

Odluka je VONS-a o sklapanju ugovora s Državom Izrael o kupnji 12 korištenih borbenih aviona F-16 Barak jer je ta ponuda procijenjena kao najadekvatnija za Republiku Hrvatsku u ovom trenutku. Riječ je o najvećoj vojnoj investiciji u povijesti suvremene Hrvatske koja iznosi, neslužbeno se saznaje, oko 3 milijarde kuna (400 miliona eura).

Avioni su stari gotovo tri desetljeća i proizvedeni su 80-ih godina prošlog stoljeća, a Hrvatskoj pri ovoj kupnji garancije daje Država Izrael.

Izraelska ponuda odabrana je od četiri ponude koje su razmotrene na javnom natječaju.

Nova eskadrila trebala bi profunkcionirati 2023. godine, kada ističe upotrebni rok za postojeću hrvatsku eskadrilu MIG-ova.

Pročitajte:  Hrvatska počinje proces prelaska na euro, potrebno promijeniti 46 zakonskih akata

Najnovije

Čedomir Jovanović na udaru ratnog zločinca Šešelja zbog odbrane BiH: Kao veliki izdajnik srpskog naroda priziva NATO intervenciju

Ratni zločinac i predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj žestoko je kritokovao izjavu savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željka...