Hrvatska kupuje polovne borbene avione od 500 miliona dolara

Preporučujemo

Jerusalem Post i Times of Israel su danas objavili kako su se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković dogovorili da će Hrvatska od Izraela kupiti borbene avione  F-16, piše index.hr.

“Hrvatska je razmatrala planove da kupi izraelske avione kako bi unaprijedila svoju flotu zastarjelih sovjetskih MIG-ova”, piše poznati izraelski dnevni list, te dodaje kako je vrijednost posla 500 miliona dolara.

- -

“Ovaj razvoj događaja još jedan je primjer dubokih veza između dviju zemalja”, objavili su iz ureda izraelskog premijera Netanyahua. Napominje se kako bi se pobjednik tendera trebao znati do kraja ove godine, ali, nakon ovakve izjave iz ureda izraelskog premijera prilično je jasno ko je favorit.

Inače, na međunarodnom tenderu koji vodi Ministarstvo odbrane na čelu s Damirom Krstičevićem došle su četiri ponude. SAD nudi novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene. Neki od borbenih aviona koje nudi Izrael stari su i do 36 godina, te su prošle godine prestali biti korišteni u izraelskoj vojsci, a Jerusalem Post navodi kako je Izrael poboljšao svoju prvotnu ponudu nakon što je postalo jasno da ima “čvrstu konkurenciju” u švedskim Gripenima. Izraelski polovni borbeni avioni bi Hrvatskoj trebali biti isporučeni do kraja 2020. godine.

Times of Israel pak piše da se “Izrael složio prodati svoje ostarjele borbene avione Hrvatskoj”, ali i da taj dogovor mora odobriti Washington, s obzirom da su  avioni F-16 američke proizvodnje.

Podsjećaju da Izrael već neko vrijeme traži kupce za svoje ostarjele avione, koji su proteklih godina tamo povučeni iz upotrebe.

- -

Praktički u isto vrijeme kada je Jerusalem Post objavio svoj članak, ministar odbrane Hrvatske Krstičević je izjavio sljedeće o istoj temi: “Radimo u kontinuitetu na jačanju sposobnosti HV-a. To je pitanje koje traje već 15-ak godina. Imali smo tender te smo u procesu donošenja odluke na državnoj razini. Moramo voditi računa o svim društvenim skupinama. To je sve jedan proces. Odgovorne su odluke, velike su odluke, želimo razmotriti sve činjenice. 15 godina smo čekali, moramo se malo strpiti oko odluke.”

Plenković je jučer razgovarao sa Netanyahom u Davosu, sudeći prema slikama na Twitteru.

 

Najnovije

Spor 40 zastupnika s rukovodstvom Doma: Podnesen zahtjev Ustavnom sudu BiH da naloži odgodu izbora Vukoje

Federalna zastupnica Jasmina Bišćević Tokić (SDA) danas je, uime opozicionih klubova zastupnika SDA, DF-a i SBiH, predala zahtjev Ustavnom...