Hrvatska od 1. januara ukida 73 granična prelaza sa Slovenijom i Mađarskom

Preporučujemo

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da se, zbog ulaska u šengensku zonu, od 1. januara 2023. godine ukidaju 73 granična prelaza prema Sloveniji i Mađarskoj.

“Za sve građane Hrvatske to znači da više neće morati pokazivati dokumente prilikom prelaska granice”, kazao je on pred zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Dodao je da se ukida 58 graničnih prelaza sa Slovenijom i 15 sa Mađarskom.

Kontrole na aerodromima iz tehničkih razloga bit će ukinute od 26. marta.

Božinović je objasnio da će tada letovi prema državama članicama šengenske zone postati letovi unutar tog područja, pa će, naprimjer, ista pravila važiti za let za Dubrovnik i Amsterdam.

Što se tiče istočnih granica, odnosno granica s državama koje nisu članice Evropske unije i šengena, od 1. januara se ne očekuju veće promjene, jer se na graničnim prelazima sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom odranije primjenjuju šengenska pravila, rekli su ranije agenciji Beta u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Hrvatske.

Maksimalan boravak 90 dana
Očekuju se, međutim, izmjene kada je riječ o boravku.

Kako su naveli u MUP, Zakonikom o šengenskim granicama definirano je da državljani trećih zemalja mogu boraviti na kratkotrajnom boravku, ukoliko ispunjavaju sve propisane uslove, u trajanju najviše do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

“Ako je osoba na šengenskom prostoru boravila 90 dana, ona mora napustiti taj prostor, a dužina prethodnog boravka računa se za razdoblje 180 dana koje prethodi svakom danu boravka. Tako, naprimjer, ako je osoba u proteklih kalendarskih 180 dana boravila 45 dana na šengenskom prostoru, ona može na području bilo koje države šengenskog prostora boraviti još 45 dana”, precizirali su u MUP-u.

Također, kada počne primjena Uredbe o evropskom sistemu za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS).

Svi stariji od 18 i mlađi od 70 godina plaćat će sedam eura po zahtjevu.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...