Hrvatska: Pet osoba u komi zbog groznice Zapadnog Nila

Preporučujemo

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od srpnja/jula mjeseca ove godine, kada je došlo do izbijanja epidemije Groznice Zapadnog Nila, pa do 10. rujna/septembra u Republici Hrvatskoj je ukupno 39 oboljelih osoba, od čega je njih pet trenutno u teškom stanju,

Petero oboljelih od Groznice Zapadnog Nila nalazi se na Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u dubokoj komi, a disanje im održavaju aparati za disanje. Do sada je od ove bolesti, koja se prenosi putem uboda komarca, u Hrvatskoj umrla jedna osoba.

- -

Podaci govore da je većina oboljelih, njih 35 od 39, zaraženo na području sjeverozapadne i istočne Hrvatske gdje je količina komaraca zbog riječnih slivova i močvarnog područja znatno veća nego u ostalom dijelu zemlje.

U Dalmaciji je zabilježen tek jedan slučaj oboljenja, i to u Šibensko-kninskoj županiji.

Groznica Zapadnog Nila je bolest koju uzrokuje virus Zapadnog Nila, koji se u prirodi održava u ciklusu između komaraca i ptica koje su primarni rezervoari virusa, priopćeno je iz HZJZ-a.

„Virus se prenosi na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex, a mogu ga prenijeti i druge vrste komaraca (npr. Aedes albopictus). Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima“, stoji u priopćenju.

Infekcija najčešće prolazi bez simptoma (u 80 posto slučajeva), a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip, poručuje HZJZ.

Tek se rijetko može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga).

Iz HZJZ-a pozoravaju kako je radi smanjenja rizika od infekcije VZN, osim mjera suzbijanja komaraca, važno osobno se zaštiti od mogućeg uboda komarca.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. rujna na području Europe zabilježeno je ukupno 1.112 slučajeva Groznice Zapadnog Nila od koje je u tom je razdoblju umrla 71 osoba.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...