Hrvatska: Policajka dobila odštetu zbog udara groma na granici s BiH

Preporučujemo

Makarska policajka S. O., koja je preživjela indirektni udar groma na graničnom prijelazu prije tačno deset godina, zatražila je reviziju postupka nakon što je Općinski sud odbacio njenu tužbu koji je potvrdio i sud u Dubrovniku.

Upornost se isplatila jer je nedavno Općinski sud u Metkoviću nepravosnažno presudio da joj MUP mora platiti gotovo 23.000 kuna s kamatama (6.100 KM).

A sve je počelo 5. februara 2008. godine dok je S. O., kao zaposlenica PP-a Vrgorac, sama na dužnosti čuvala državnu granicu na prijelazu Podprolog koji nema carinsku kontrolu.

Taj je dan neumorno padala kiša, grmilo je i sijevalo.

”Dok sam pokušavala dignuti metalnu rampu kako bih propustila automobil, sijevnulo je i zagrmjelo. Osjetila sam da mi kroz desnu ruku prolaze trnci. Prepala sam se. Postalo mi je loše. Pomogao mi je jedan vozač koji je ostao sa mnom sve dok nije došao moj brat koji je događaj prijavio šefu smjene PP-a Vrgorac. Stigao je i tadašnji vođa Sektora, odvezao me u Dom zdravlja Vrgorac odakle su me vozilom Hitne pomoći odvezli u KBC Split”, prisjetila se bliskog susreta s gromom policajka koja je godinu i po bila na bolovanju.

U međuvremenu je sporna metalna rampa zamijenjena električnom koja se podiže pritiskom na dugme. Svjedok udara Željko S. je vidio policajku kako izlazi da digne rampu.

”U tom je trenutku sijevnulo, a policajka se odmaknula od rampe i zgrčila. Rekao sam supruzi da je policajku udario grom. Pomogli smo joj da dođe sebi”, ispričao je.

MUP je osporavao zahtjev za odštetom jer je nadležni inspektor zaštite od požara utvrdio da je sve bilo u skladu sa zakonskom regulativom iz područja zaštite na radu i tehničkim propisima o gromobranima, piše Jutarnji list.

Odnosno, nije utvrdio mehanička oštećenja, da nije došlo do prekida u napajanju električnom energijom te da su metalna masa kontejnera, prometna regulacijska rampa i metalni stup jarbola državne zastave vezani trakom na uzemljenje.

Prema članu 15. Zakona o zaštiti na radu, poslodavac odgovara zaposleniku za štetu prouzrokovanu povredama na radu, profesionalnom bolešću ili bolešću u vezi s radom po načelu objektivne odgovornosti. Poslodavca može osloboditi odgovornosti ako dokaže da je ona nastala zbog “više sile” ili krivice radnika.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...