Hrvatska: Poplavljena Kosinjska Dolina, vodostaj i dalje raste

Preporučujemo

U Hrvatskoj je rijeka Lika poplavila Kosinjsku dolinu, ugrozila oko 600 ljudi, te prodrla u desetak kuća. Vodostaj i dalje raste, a vodeni talas očekuje se tokom vikenda. Stanovnicima je isključena struje zbog blizine dalekovoda i vode.

Mještani su ogorčeni, jer smatraju da se voda namjerno zadržava u dolini da ne bi ugrozila Gospić i Otočac, te strahuju da se zbog najavljene kiše ne ponovi scenario iz 2010. godine kada je poplavljeno 150 kuća, prenose hrvatski mediji.

Načelnik Štaba Civilne zaštite opštine Perušić Mihael Kurteš rekao je da je na ovom području manje stanovnika nego u gradovima i da ima puno praznih objekata.

- -

“Iako, to nije razlog da se na taj način postupa”, kaže Kurteš.

Zbog najavljeno povećanja vodostaja rijeka u pripravnosti su stanice Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koje djeluju u na područjima ugroženim poplavama.

Iz HGSS-a poručuju da interventni timovi za spašavanje na vodi pažljivo prate stanje na terenu i da su spremni da odgovore na pozive u najkraćem roku, te ističu da je najteže na području stanice HGSS Novska, gdje spasioci dežuraju četiri dana 24 sata dnevno.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...