Hrvatska premijera bh. komedije “Deset u pola”: Puno kino i ovacije publike

preporučujemo

Dugotrajnim pljeskom, ovacijama publike i u fantastičnoj atmosferi punog Kina SC, komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” zabilježila je premijeru u Hrvatskoj i time zatvorila ovogodišnji Zagreb Film Festival.

“Ovo je najljepši prizor koji reditelj može vidjeti – puno kino. Sretan sam večeras”, rekao je Tanović na projekciji.

Prije same premijere komedije “Deset u pola”, upriličeno je druženje sa filmskim radnicima, medijima i gostima festivala, na kojem je predstavljen film i najavljen početak prikazivanja filma u kinima u zemljama regije i u većim evropskim gradovima od 2. decembra.

“Ovaj film je topla ljudska priča, priča o prijateljstvu, priča o Sarajevu. On vraća osmijeh na lice i vraća publiku u kina”, rekao je producent filma Jovan Marjanović.

U punom Kinu SC, publika je velikim aplauzom nagradila filmsku ekipu: reditelja i scenarista Danisa Tanovića, scenarista Nikolu Kuprešanina, glumicu Anju Matković, glumce Branka Đurića, Izudina Bajrovića, Kerima Čutunu, Gorana Navojca, Almira Palatu, Ediba Ahmetaševića, direktora fotografije Damira Šagolja i producenta Jovana Marjanovića.

Nakon projekcije filma, u organizaciji Sarajevo Film Festivala i gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia, prijatelji, partneri i ekipa filma “Deset u pola”, degustirali su najbolje zagrebačke ćevape u restoranu Tač kod chefa Vesne Miletić.

Nakon Zagreba, 28. novembra slijedi premijera filma “Deset u pola” u Srbiji, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, te specijalne projekcije s ekipom filmova u još nekoliko gradova.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Film je otvorio ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival, a prije Zagreb Film Festivala prikazan je i na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu.

Regionalni kino-distributer filma “Deset u pola” je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film. Komedija “Deset u pola” u kina dolazi od 2. decembra.

Najnovije

Vlada FBiH od očiju javnosti sakrila dva miliona KM za troškove arbitraže u Cirihu

Vlada FBiH je na 290 sjednici održanoj 11. novembra 2021. godine donijela zaključak kojim su zaduženi Energoinvest i BH-Gas...