Hrvatska putovnica je najgora u Evropskoj uniji

Preporučujemo

U Hrvatskoj se ovih dana povela rasprava o boji hrvatske putovnice. Danima su mainstream mediji pisali o tome treba li promijeniti boju putovnice iz plave u crvenu. Ali, malo ko je pisao o činjenici da je hrvatska putovnica najgora u Evropskoj uniji, barem što se tiče broja zemalja u koje vlasnici hrvatskih putovnica mogu putovati bez viza, piše Index.hr.

Naime, ovih je dana objavljen novi popis najmoćnijih putovnica svijeta. Prema Henley Passport Indexu, najmoćnija putovnica na svijetu je ona njemačka. Naime, vlasnici njemačkih putovnica mogu putovati u najviše zemalja bez vađenja vize, njih čak 177.

- -

Drugo mjesto pripalo je singapurskoj putovnici, čiji vlasnici mogu bez vize putovati u 176 zemalja, dok treće mjesto dijeli čak osam zemalja – Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Na četvrtom mjestu su Austrija, Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Švicarska i Španjolska, čiji državljani bez vize mogu putovati u 174 zemlje.

Kakva je situacija s hrvatskom putovnicom? Ukratko – ova putovnica je najgora u Evropskoj uniji po broju zemalja u koje njeni vlasnici mogu putovati bez viza. S hrvatskom putovnicom, prema podacima HPI-ja, možete bez vize putovati u 155 zemalja. Podsjetimo, s hrvatskom putovnicom i dalje ne možete putovati u SAD bez vize, iako se već godinama razgovara o američkom ukidanju viza za Hrvatsku, ali bez uspjeha.

Usporedbe radi, sa slovenskom putovnicom bez vize možete putovati u 167 zemalja, s bugarskom u 156 (jednu više od hrvatske), a s mađarskom u 168 zemalja.

Što se tiče najgore putovnice na svjetskoj razini, tu se već godinama na dnu HPI-ja nalaze Afganistan, Irak, Sirija i Pakistan, čiji državljani bez viza mogu putovati u 30 ili manje zemalja.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...