HRVATSKA SLIKA DANA: Josip će se izjasniti kao Hrvat, Dušanka kao Srpkinja, šta će reći Emir?

Preporučujemo

 

 

VAŽNO JE BITI BOŠNJAK: Juče je počeo popis stanovnika u Hrvatskoj. Ključno pitanje je da li će Bošnjaci konačno biti jedinstveni ili se opet podijeliti u muslimane, Hrvate i ostale i time ponovo biti neprimjetni u političkoj vlasti u susjednoj Hrvatskoj, gdje ih zadnjih godina zbog rascjepkanosti na popisu predstavljaju jedinstveni Albanci kojih je bar tri puta manje nego Bošnjaka

Ovih dana u Hrvatskoj pažnju su privukli billboardi postavljeni od Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s ostalim bošnjačkim organizacijama na području Hrvatske.

Billboardi konstatiraju da će se Josip izjasniti kao Hrvat, Dušanka kao Srpkinja, dok provokativno postavljaju pitanje šta će reći Emir?

Postavljeni su na više desetaka lokacija u svim većim gradovima i županijama, od Zagreba, Siska, Rovinja, Umaga, Pule, Dubrovnika i svih drugih većih gradova gdje žive Bošnjaci. Isto tako, kako neslužbeno saznajemo, ovo nije kraj kampanje, već upravo suprotno, tek njezin početak, i za očekivati je nastavak aktivnosti marketinške i terenske kampanje.

Po popisu iz 2011. u Hrvatskoj živi 63.000 muslimana. Od tog broja njih skoro 10.000 se izjašnjava kao Hrvati islamske vjeroispovijesti, 28.000 kao Bošnjaci, 2,4 hiljade su ostali, a čak 6700 ne zna šta su i ne želi se izjasniti. Među muslimanima je i 9,500 Albanaca i 5 hiljada Roma.

 

 

Najnovije

Ambasada SAD u BiH o stavljanju Kajmaković na crnu listu: Vrijeme je da bh. pravosuđe očisti ispred svog praga

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija (OFAC) stavio na crnu listu tužiteljicu Tužilaštva Bosne...