Hrvatska: Učlani se u SDP i dobit ćeš posao spremačice

Preporučujemo

Život Leni i Alena Laković postao je pakao nakon što im je pristupio Elvis Damiani, koji se pred bračnim parom Laković predstavljao kao ‘headhunter’ za lokalnu organizaciju SDP-a, piše Glas Istre.

On ih je nagovorio da se učlane u tu stranku i da na dolazećim izborima glasaju Vilija Bassanesea, SDP-ovog kandidata. Protuusluga bi uključivala povlastice i usluge na koje ‘oni koji su bliski vlasti mogu računati’, citirala je Laković Damianija. Međutim, glavni mamac je radno mjesto spremačice u vrtiću i jaslicama Duga jer se to “da se to da lako srediti jer se radi o ustanovi kojoj je osnivač Grad Umag”, navodi Glas Istre.

- -

“Ja nisam trebala stalni posao, imala sam ga. Godinama sam radila na raznim zamjenama i uspjela sam se dokazati i dobiti stalni posao spremačice u tvrtki Mikrocop u Kopru. Dakle, stalni posao sam imala i rekla sam Damianiju da ga ne namjeravam mijenjati, no tada je on počeo nagovarati i mene i supruga i obećavati sigurno radno mjesto i istu plaću u Umagu, koji je ipak na svega nekoliko minuta vožnje od kuće u kojoj živimo. Uvjerljivost priče povećavao je primjerom svoje supruge, za koju je kazao da joj je riješio posao na isti način i moram priznati da nam je ubacio bubu u uho. Počela sam o tome razmišljati”, objasnila je Laković kako je došlo do toga da prihvate ponudu.

Gužve su presudile

Međutim, kako bi ih uvjerio Damiani im je govorio o modelu zapošljavanja u javnoj upravi, te gradskim ustanovama i poduzećima, argumentirajući svoju priču imenima niza osoba koje su navodno direktno ili indirektno povezane s SDP-om, a koje su dobile posao u mandatu aktualnoga gradonačelnika, navodi Glas Istre. Kako je to bilo vrijeme turističke sezone, svakodnevno čekanje na granici pomoglo je bračnom paru da donesu odluku.

Alen Laković se učlanio u SDP-e, a Leni se počela pripremati na novi posao. Doduše, to nije bilo jedino što je Elvis Damiani tražio.

- -

“Kazao mi je da prije dobivanja novog posla moram dati otkaz na starom, odnosno biti bez posla, ali da ništa ne brinem jer je stvar riješena. I dalje sam bila malo nepovjerljiva i dali smo mu do znanja da je to za mene ozbiljna odluka, jer imam obitelj i dva kredita koje moramo otplaćivati, ali jamčio je da će sve biti u redu. Čak mi je dao i datume kad će navodni natječaj biti objavljen i kad ću na radnom mjestu spremačice početi raditi. Povjerovala sam, dala otkaz i započela obiteljsku dramu koja traje do danas,” požalila se.

U narednim mjesecima Leni je dobila veliki broj SMS poruka u kojima joj se kontinuirano obećavao navedeni posao. Lakovići su bili sve nepovjerljiviji kako je vrijeme prolazilo, a Elvis Damiani ih je upozoravao da se drže dalje od autoriteta jer bi to ugrozilo posao i njih.

‘Žao im je čovjeka’

Kontaktirali su predsjednika umaškog SDP-a Mirka Grgića koji je prema navodima bračnog para čuo razgovor koji su vodili s Damianijem. Grgić im je nakon toga omogućio razgovor s gradonačelnikom Bassaneseom, dogradonačelnikom Belušićem i šefom Ureda Bankovićem.

“Ostali su iznenađeni našom pričom, ili su hinili nevjericu. Ispričavali se nam se u ime Grada i SDP-a, ograđujući se od Damianija. Gradonačelnik Bassanese uporno je ponavljao da se u Umagu ne radi na taj način i da se u gradskim ustanovama zapošljava zakonito i pošteno”, napomenula je Leni Laković i dodala “Međutim, na moj prijedlog da tog čovjeka na prepad dovedu u ured i tu nas pred svima suoče, nisu pristali.”

Bračni par je ispričao kako su nekoliko dana kasnije dobili poziv u Gradsku upravu gdje su pričekali da gradonačelnik sa svojim najbližim suradnicima nasamo porazgovaraju s Elvisom Damianijem, nakon čega su oni bili pozvani.

“Čovjek zbog čijih je laži i mog naivnog vjerovanja u njih naša obitelj već mjesecima na rubu egzistencije, pokorno je šutio i gledao u stol. Samo me jednom kratko zamolio za oprost i kazao da mi je želio pomoći, ali nije kazao, niti ga je bilo tko pitao da pojasni, da li nas je u čitavoj toj priči u koju nas je uvukao oko baš svega lagao, i ako jest, zašto je to učinio. Prazne riječi koje smo tamo čuli nisu dovoljne, a posebno ne prihvaćamo argumentaciju “žao nam je čovjeka i njegove obitelji”, koja nam je u Gradu ponuđena kao razlog zbog čega protiv Damianija oni ne namjeravaju ništa poduzeti. A što je sa mnom i mojom obitelji? Mene nitko ne žali”, komentirala je nastalu situaciju Laković za Glas Istre.

Leni i Alen Laković cijeli slučaj prijavili su DORH-u, a prijavu su potkrijepili dokazima. Leni Laković je ustvrdila kako je dobila upozorenje kako će završiti na crnoj listi ukoliko to učini, međutim kako nju nije briga za to.

“Ne zanima me posao u ovom gradu i želim samo zaustaviti sve to i okončati kalvariju kroz koju smo i ja i moja obitelj prolazili. Ja ću naći posao, makar bila prinuđena tražiti ga zbog njih izvan Hrvatske, ali šutjeti ne želim. Ja sam pogriješila i svoje greške skupo platila, red je da neke posljedice snose i oni koji su me u tu grešku gurnuli ili uvukli,”ustvrdila je Laković.

Najnovije

Na 32. godišnjicu zločina u Kalinoviku porodice žrtava apeluju na uklanjanje murala Ratka Mladića

U organizaciji Udruženja porodica žrtava "Istina Kalinovik 92" danas je obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima iz ovog grada...