Hrvatske plaže zatrpane smećem: Pronađena mina, plastika, leš kornjače

Preporučujemo

Dijelovi Jadranskog mora puni su smeća.  Nakon što su Hrvatsku obišle fotografije dubrovačke obale zatrpane smećem, onečišćenje se preselilo sjevernije, na Korčulu, prenosi index.hr.

Podsjetimo, u decembru je jugo na obalu i poznatu dubrovačku plažu Banje izbacilo gomilu smeća, mahom plastike. Biser Jadrana i najpoznatija hrvatska turistička lokacija bila je doslovno okružena smećem, a veliki valovi nerazgrađene ostatke plastičnih ambalaža razbacuju po plažama. Također, more je na Banje izbacilo i protubrodsku minu iz Drugog svjetskog rata.

Smeće je zatrpalo i dubrovačku gradsku luku, a među hrpom otpada pronađen je i leš glavate želve, zaštićene morske kornjače.

Pristiže sve više bijesnih poruka ljudi koji su ogorčeni nagomilanim smećem. Bune se stanovnici Dubrovnika, Šipana, Lopuda, Mljeta, Korčule, Pelješca, Visa i Dugog otoka, prenose hrvatski portali.

“Znanstvenici procjenjuju da između 5 i 13 miliona tona plastike svake godine završi u morima i oceanima, gdje ugrožava morski svijet, ostavlja toksičan trag plastičnog zagađenja i dospijeva u hranidbeni lanac, dok se plastika raspada u fragmente i taloži na morskom dnu.

U svim evropskim morima pronađeni su plastični otpaci, kako na obalama tako i na kontinentalnom grebenu, odnosno morskim dubinama.

Evropa igra glavnu ulogu u svjetskoj industriji plastike. Ona je drugi proizvođač plastike u svijetu (oko 50 miliona tona proizvede se svake godine).

“Ambalaža je najčešći oblik plastike u EU i čini 40 posto potražnje. Uprkos tome, većina proizvedene plastike otpada na proizvode za jednokratnu upotrebu koji brzo gube svoju vrijednost kroz spaljivanje, odlaganje na deponijima ili kao morski otpad”, piše Greenpeace.

“Tek oko 30 posto plastičnog otpada koji je ušao u sustav upravljanja otpadom bilo je reciklirano u EU u 2014. Ostatak je otišao na odlagališta ili je spaljen. U 2012. godini 27 zemalja EU-a izvezlo je polovicu plastičnog otpada prikupljenog za recikliranje, tj. 3,4 miliona tona plastike procijenjene vrijednosti 1,7 milijardi eura (od čega 87 posto u Kinu).

Iako prednjači u rješavanju drugih ekoloških problema, EU nije poduze dovoljne mjere za rješavanje problema onečišćenja plastikom i zadržavanja vrijednih resursa.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...