Hrvatsko ili Draganovo pitanje

Preporučujemo

Piše: Edina LATIF 

Na predavanju “Hrvati Bosne i Hercegovine: nositelji europskih vrijednosti“ koje je održao u Matici hrvatskoj u Zagrebu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao kako je važno da se Hrvati očuvaju kao konstitutivan narod u BiH te da budu predvodnici svih pozitivnih procesa u BiH.

- -

“To nam je poslanje, da kao najmalobrojniji narod, lišen mnogih drugih privilegija ustavnih i svakih drugih, mora biti bolji od drugih da bi zauzeo u konačnici svoje mjesto pune jednakopravnosti sa druga dva naroda u BiH“, rekao je Čović.

Nikada još nismo čuli od predsjednika HDZ BiH, Hrvatskog narodnog sabora i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda da je govorio o majorizaciji svojih sunarodnjaka u manjem bh. entitetu Republika Srpska.

Majorizacija se spominje uvijek i isključivo kada se govori o Federaciji i odnosu Bošnjak i Hrvata, i to opet isključivo u gradovima gdje su Bošnjaci većina. Čovića nikada nisu zanimali Hrvati iz Republike Srpske, niti je čuo niti čuje i sada, očajničke vapaje biskupa Franje Komarice da mu se pomogne.

Kada je riječ o manjem entitetu jedini mu je cilj bio da uhljebi u ministarsku fotelju Davora Čordaša, koji živi na zapadnoj obali grada Mostara, a inače je rodom iz Dervente gdje mu je i ostala imovina.

- -

Koji apsurd, ministar za izbjeglice u Vladi RS nije se potrudio da se vrati na svoje ognjište, već se trajno nastanio u Hercegovini.

S druge strane, ruku na srce treba staviti pa realno sagledati stanje. Kako da Hrvati u Republici Srpskoj budu majorizirani kada ih je ostala samo šačica, gotovo da ih i nema. A i nije baš politički popularno da sad Čović govori kako Srbi majoriziraju Hrvate, kad je puno bolje uzeti megafon u ruke pa oglašavati se od Vatikana preko Zagreba i Beograda pa sve do Ankare kako Bošnjaci majoriziraju Hrvate. I kao Stevo Karapandža dodatni na svu tu priču i „žličicu vegete“ u vidu „građanske=islamske države“.

Svoju „dosljednu i principijelnu“ borbu Čović je nazvao hrvatsko pitanje, koje je po njemu „rak rana“ bh. društva. I ako se ne izmjeni Izborni zakon onako kako to on traži, u oktobru će biti kijametski dan. I ako on ne bude član Predsjedništva BiH nestat će ne samo Hrvata, nego i države BiH. S obzirom da je davno pročitan, slobodno može napokon progovoriti istinu pa reći da je to „Draganovo pitanje“, a da mu je lažna borba za Hrvate tek alibi za javnost, kako domaću tako i evropsku.

Obećavao je on 2014. u predizbornoj kampanji da će biti zaštitnik svih Hrvata i svih njihovih interesa. Obećavao borbu protiv korupcije. Ironija je da to obećava čovjek koji je tri puta bio na optuženičkoj klupi i izvukao se. Obećavao ravnopravnost. Obećavao da će se izboriti za svakog Hrvata da radi, da ne napušta zemlju.

Danas, u još jednoj izbornoj godini ponovo jaše na istoj matrici. Shvatio je da za udobnu fotelju i bijesan Audi treba samo obećati zaštitu naroda, prepadati ga „baba roga Bošnjacima“ i još četiri godine lagodnog života je osigurao.

Statistika je ipak neumoljiva. Ne lažu brojevi, a ne lažu Boga mi ni živi ljudi koji svakoga dana odlaze iz BiH.

Kako se to Čović bori za ravnopravnost Hrvata i kako to da su majorizirani samo gdje su Bošnjaci većina?

Ne bori se nikako. Jer da se bori zaista za Hrvate, ne bi od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju do danas, iz zapadne Hercegovine odselilo najmanje 10.000 njegovih sunarodnjaka. Posjeduju hrvatske putovnice, radno su sposobni i odlaze trbuhom za kruhom, ne čekajući ekskluzivnog zaštitinika Hrvata da se izbori za njih. Jer od veličanja hrvatstva kako to radi Čović prazan stomak se ne može nahraniti.

Ili kada se govori o Livnu koji je već grad duhova, ili pak Tomislavgradu. Ili su to dijelovi Federacije ili gradovi u kojima su Bošnjaci većina, pa majoriziraju Hrvate, oduzimaju im prava na posao, školovanje na hrvatskom jeziku, zabranjuje medije na hrvatskom jeziku.

Od koga su majorizirani Hrvati u Hercegovini, Livnu, Tomislavgrad? Da li zaista bolje žive Hrvati u Širokom ili Ljubuškom u odnosu na Hrvate u Sarajevu ili Zenici? Odgovor na ovo pitanje nije za „milijun kuna“.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...