Hrvatsko ili Draganovo pitanje

preporučujemo

Piše: Edina LATIF 

Na predavanju “Hrvati Bosne i Hercegovine: nositelji europskih vrijednosti“ koje je održao u Matici hrvatskoj u Zagrebu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao kako je važno da se Hrvati očuvaju kao konstitutivan narod u BiH te da budu predvodnici svih pozitivnih procesa u BiH.

“To nam je poslanje, da kao najmalobrojniji narod, lišen mnogih drugih privilegija ustavnih i svakih drugih, mora biti bolji od drugih da bi zauzeo u konačnici svoje mjesto pune jednakopravnosti sa druga dva naroda u BiH“, rekao je Čović.

Nikada još nismo čuli od predsjednika HDZ BiH, Hrvatskog narodnog sabora i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda da je govorio o majorizaciji svojih sunarodnjaka u manjem bh. entitetu Republika Srpska.

Majorizacija se spominje uvijek i isključivo kada se govori o Federaciji i odnosu Bošnjak i Hrvata, i to opet isključivo u gradovima gdje su Bošnjaci većina. Čovića nikada nisu zanimali Hrvati iz Republike Srpske, niti je čuo niti čuje i sada, očajničke vapaje biskupa Franje Komarice da mu se pomogne.

Kada je riječ o manjem entitetu jedini mu je cilj bio da uhljebi u ministarsku fotelju Davora Čordaša, koji živi na zapadnoj obali grada Mostara, a inače je rodom iz Dervente gdje mu je i ostala imovina.

Koji apsurd, ministar za izbjeglice u Vladi RS nije se potrudio da se vrati na svoje ognjište, već se trajno nastanio u Hercegovini.

S druge strane, ruku na srce treba staviti pa realno sagledati stanje. Kako da Hrvati u Republici Srpskoj budu majorizirani kada ih je ostala samo šačica, gotovo da ih i nema. A i nije baš politički popularno da sad Čović govori kako Srbi majoriziraju Hrvate, kad je puno bolje uzeti megafon u ruke pa oglašavati se od Vatikana preko Zagreba i Beograda pa sve do Ankare kako Bošnjaci majoriziraju Hrvate. I kao Stevo Karapandža dodatni na svu tu priču i „žličicu vegete“ u vidu „građanske=islamske države“.

Pročitajte:  Janjić: Pouzdano znam da Amerikanci imaju dokaze protiv Čovića

Svoju „dosljednu i principijelnu“ borbu Čović je nazvao hrvatsko pitanje, koje je po njemu „rak rana“ bh. društva. I ako se ne izmjeni Izborni zakon onako kako to on traži, u oktobru će biti kijametski dan. I ako on ne bude član Predsjedništva BiH nestat će ne samo Hrvata, nego i države BiH. S obzirom da je davno pročitan, slobodno može napokon progovoriti istinu pa reći da je to „Draganovo pitanje“, a da mu je lažna borba za Hrvate tek alibi za javnost, kako domaću tako i evropsku.

Obećavao je on 2014. u predizbornoj kampanji da će biti zaštitnik svih Hrvata i svih njihovih interesa. Obećavao borbu protiv korupcije. Ironija je da to obećava čovjek koji je tri puta bio na optuženičkoj klupi i izvukao se. Obećavao ravnopravnost. Obećavao da će se izboriti za svakog Hrvata da radi, da ne napušta zemlju.

Danas, u još jednoj izbornoj godini ponovo jaše na istoj matrici. Shvatio je da za udobnu fotelju i bijesan Audi treba samo obećati zaštitu naroda, prepadati ga „baba roga Bošnjacima“ i još četiri godine lagodnog života je osigurao.

Statistika je ipak neumoljiva. Ne lažu brojevi, a ne lažu Boga mi ni živi ljudi koji svakoga dana odlaze iz BiH.

Kako se to Čović bori za ravnopravnost Hrvata i kako to da su majorizirani samo gdje su Bošnjaci većina?

Ne bori se nikako. Jer da se bori zaista za Hrvate, ne bi od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju do danas, iz zapadne Hercegovine odselilo najmanje 10.000 njegovih sunarodnjaka. Posjeduju hrvatske putovnice, radno su sposobni i odlaze trbuhom za kruhom, ne čekajući ekskluzivnog zaštitinika Hrvata da se izbori za njih. Jer od veličanja hrvatstva kako to radi Čović prazan stomak se ne može nahraniti.

Pročitajte:  Neinteligentno pravdanje za antidržavne stavove: Konaković ne ustaje od stola, da neko drugi ne bi sjeo

Ili kada se govori o Livnu koji je već grad duhova, ili pak Tomislavgradu. Ili su to dijelovi Federacije ili gradovi u kojima su Bošnjaci većina, pa majoriziraju Hrvate, oduzimaju im prava na posao, školovanje na hrvatskom jeziku, zabranjuje medije na hrvatskom jeziku.

Od koga su majorizirani Hrvati u Hercegovini, Livnu, Tomislavgrad? Da li zaista bolje žive Hrvati u Širokom ili Ljubuškom u odnosu na Hrvate u Sarajevu ili Zenici? Odgovor na ovo pitanje nije za „milijun kuna“.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...