Hubijar: Čekamo smjenu Konakovića, a ne direktora ZOI ’84

preporučujemo

“Mislim da čekamo smjenu premijera Dine Konakovića, a smjena direktora ZOI ’84 će malo pričekati”, rekao je jutros u programu N1 direktor ZOI 84′ Midhat Hubijar.

Hubijar je rekao da je po dolasku na čelo kompanije zatekao strašne probleme, a da je sukob sa premijerom nastao upravo kada je Konaković imenovan na čelo Kantona Sarajevo.

“Nazvao me je i tražio da ustupim objekte na upravljanje nekim njegovim prijateljima”, rekao je Hubijar, dodavši i to da je firma Sport Centar ostala dužna ZOI-ju 41.000 KM i da je u to vrijeme u periodu od 2009. – 2010.  Konaković bio odgovorno lice.

O trenutnom stanju u SDA…

“U cijeloj priči je kolateral trebao biti Midhat Hubijar i ZOI. Konaković je iscenirao izlazak is stranke SDA na pokvaren način”, rekao je Hubijar.

Konaković je tvrdio da menadžmenti sadašnjih javnih preduzeća nisu kompetentni da obavljaju taj posao.

“Kada govorimo o kompetentnosti, na sjednici Vlade koja održana 18. januara ove godine jednoglasno je izglasano pozitivno mišljenje o finansijskom poslovanju ZOI za 2016. godinu i gdje se nakon 13 dana na Skupštini KS-a inicira od premijera da se negativno glasa za finansijski izvještaj. Konaković je iznio salvu laži i uvreda na moj račun”, rekao je Hubijar.

“ZOI nikada nije imao pravo upravljanja nad tim objektima. Prvi put otkako je došla nova uprava vraćeni su ugostiteljski objekti unutar organizacionih jedinica ZOI i mi sada upravljamo tim objektima”, rekao je Hubijar.

Svoje rezultate rada otkako je na čelu ZOI u posljednje tri godine Hubijar je argumentovao sljedećim:

“Zatekli smo 224 radnika na platnom spisku, imali smo dug od 16 miliona KM, zaključanu dvoranu Zetra, zaključanu upravnu zgradu preko puta Narodnog pozorišta, urušene poslovne procese unutar ZOI i 14 neisplaćenih plata”, kazao je Hubijar dodavši kako misli da su prvi put od postojanja ZOI uvezali tri godine uspješnog poslovanja.

“Servisirali smo kreditna sredstva gdje je Vlada KS participirala  sa 30 posto učešća, 70 posto uredno vraća ZOI. Smanjen je dug ZOI za 6 miliona KM po različitim osnovama”, rekao je Hubijar, dodavši da je smanjen broj uposlenih za 124.

Govorio je i o radovima na Bjelašnici.

“Vlada KS je obezbijedila sredstva. Krajem 2015. smo imali sastanak na kojem je bio gospodin Konaković i predstavnici slovenskih firmi i bh. firmi gdje smo imali prezentaciju svega što je trebalo biti urađeno na Bjelašnici. Bio je i ministar finansija Halebić. Tada se tražilo 24 miliona eura za projekat Bjelašnice. Nismo imali ta sredstva a garantovao sam da se taj projekat može realizovat sa nekih 16 miliona KM. Odovorno tvrdim da je ZOI pripremio i realizovao ukupan projekat vještačkog osnježavanja, vertikalnog transporta gdje je šestosjed u potpunoj funkciji. Četvrosjed treba da dobije upotrebnu dozvolu”, rekao je Hubijar.

Neke od zamjerki koje imaju skijaši na Bjelašnici odnosi se na pitanje zašto na vertikalnom transportu ne postoje zaštitna stakla, pregrade, kao na Jahorini s obzirom na hladnoću i vjetar na bh. planinama.Hubijar je rekao da se razmišljalo o tim stvarima međutim iz  švajcarske firme koja je bila izvođač radova rekli su da zbog dužine transfera skijaša, koja traje 5-6 minuta, za tim nema potrebe, pa se od toga odustalo.

(M.I.)

Najnovije

Temperature u BiH rekordno visoke, a nadležni ne brinu o radnicima na otvorenom

Temperature zraka ponovo rastu. Novi toplotni val zahvatio je BiH. Jučer u Sarajevu nadmašen temperaturni apsolutni maksimum za juli...