Humanitarne organizacije traže više pomoći nakon razornih poplava u Libiji

Preporučujemo

Humanitarne organizacije su u subotu pozvale na povećanu globalnu podršku nakon razornih poplava u istočnoj Libiji, javljaju agencije.

– Humanitarna situacija u Libiji nije ništa drugo do katastrofalna – rekao je Bashir Omar, glasnogovornik Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) u Libiji.

- -

– Potrebe daleko prevazilaze mogućnosti svih međunarodnih organizacija koje djeluju u Libiji i lokalnih vlasti. Shodno tome, međunarodna podrška je imperativ za prevazilaženje ove katastrofe – kazao je on.

Spasilačke grupe su također rekle da je mogućnost pronalaska još preživjelih mračna, a upozorile su da bi širenje bolesti moglo pogoršati humanitarnu krizu.

Zabrinutost je izvazvala i potencijalna epidemija kolere, koja bi mogla predstavljati značajnu prijetnju preživjelima. Već su se pojavili izvještaji da je nekoliko djece oboljelo.

Ministarstvo zdravlja vlade Libije sa sjedištem u Tripoliju naznačilo je da je brzo širenje ove smrtonosne bakterije značajan rizik zbog kontaminacije podzemnih voda koja je rezultat prisustva leševa, raspadajućih životinjskih leševa, otpada i hemikalija.

- -

– Snažno savjetujemo ljudima da izbjegavaju približavanje bunarima u Derni – upozorio je libijski ministar zdravlja Ibrahim Al-Arabi, misleći na grad koji je najteže pogođen olujom.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...