Huseinović podsjeća Karana: Krvavo kolo MUP-a RS-a 90-ih godina finalizirano je učešćem u genocidu u Srebrenici

Preporučujemo

Brojni pripadnici i rukovodioci MUP-a RS-a osuđeni su za ratne zločine, neki procesi su još u toku.

– Policija RS-a je već 32 godine garant vladavine prava i sigurnosti – kazao je Siniša Karan, entitetski ministar unutrašnjih poslova.

- -

Karan bi morao znati da je ta policija tokom devedesetih godina imala sramnu ulogu u genocidu i etničkom čišćenju Bošnjaka.

Avdo Huseinović autor je dokumentarnog filma “Postupi po naređenju: Dželati u plavom” koji se upravo bavi ratnim zločinima MUP-a RS-a.

– Najslikovitija garancija i najbolja ilustracija tog “garantnog lista” je ono što je policija RS-a radila od prvog dana svog formiranja, znači 4. aprila 1992. godine. U Haškom tribunalu postoje na hiljade dokumenata od kojih bi se moglo sačiniti 10 ili 20 tomova knjiga o krvavom kolu koji je vodila ta policija – kaže Huseinović za Faktor.

Početak tog krvavog, zločinačkog pira počeo je u aprilu 1992. godine, a kulminacija je učešće policijskih snaga RS-a u genocidu Srebrenici u julu 1995.

- -

– Spoment ću samo da je MUP RS-a nosilac zločina protiv čovječnosti u Prijedoru sa Simom Drljačom na čelu. Zatim, njihovi brojni zočini u Bijeljini, Vlasenici, Zvorniku, Nevesinju, Bosanskom Šamcu, zloglasnom Kazneno-popravnom domu u Foči…

I sve to je finalizirala 13. jula 1995. izvršenjem prve masovne egzekucije srebreničkih Bošnjaka u zemljoradničkoj zadruzi Kravica kada su pripadnici Specijalne brigade MUP-a RS-a u noći sa 13. na 14. po dokumentima Haga ubili više od 1.300 Bošnjaka i na taj način otpočeli masovne likvidacije koje su u konačnici dovele do genocida – ističe Huseinović.

Imao je i poruku za Karana.

– Neka ministar pogleda presudu jednom od svojih prethodnika na čelu policije Mići Stanišiću. Zatim, neka pogleda presudu načelniku Centra javne bezbjenosti Banja Luka Stojanu Župaljninu.

Kao čovjek koji predvodi tu strukturu neka učini nešto da Srbija izruči BiH Tomislav Kovača, ministra policije RS-a u vrijeme genocida u Srebrenici – poručio je Huseinović.

Svih ovih godina prvo Haški tribunal, pa onda i domaći sudovi utvrđuju odgovornost i krivicu za ratne zločine pripadnika MUP-a RS-a.

Tako je Haški tribunal je 2010. osudio Ljubomira Borovčanina, nekadašnjeg zamjenika komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS-a na 17 godina zatvora za pomaganje ubistava, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice počinjenih u julu 1995.

Za zločine u Bijeljini iz septembra 1992. optuženi su pred Sudom BiH bivši rukovodioci i pripadnici MUP-a RS-a Živan Miljanović, Stevo Bokarić, Jovica Petrović, Mirko Simić, Ljubo Marković, Slavenko Kočević, Zvonko Pržulj, Milenko Samardžija i Kosta Stanić. Terete se za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Bukreš i njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći sa 24. na 25. septembar 1992. godine.

Optužnica im je pročitana u januaru ove godine. Ovo su samo neki od dokaza kako su pripadnici MUP-a RS-a bili “garant vladavine prava i sigurnosti”.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...