Hyundai se bori protiv nemarnih roditelja

Preporučujemo

Južnokorejski proizvođač automobila je najavio da će sve svoje modele standardno opremiti sistemom upozorenja na putnike na stražnjim sjedištima.

Ovaj sistem će postati dio standardne opreme u Sjedinjenim Državama do 2022. godine, ali vjerojatno će se s vremenom proširiti i na druga tržišta.

- -

Glavna zadaća ovog sistema je spriječiti smrtne slučajeve djece slučajno ostavljene na stražnjim sjedištima automobila. Sistem dolazi u dvije izvedbe:

Osnovna izvedba ima tzv. logiku vrata. Ako su stražnja vrata prije startanja vozila bila otvorena (pa onda zatvorena), sistem će podsjetiti vozača prije nego što izađe iz automobila da provjeri ima li koga u stražnjem dijelu. Ovaj sistem je jednostavan i njegova ugradnja u Hyundaijeva vozila će krenuti ove godine.

Druga verzija je naprednija i kombinuje spomenutu logiku vrata sa senzorima koji detektuju pokrete na stražnjem sjedištu (djece i ljubimaca). Ako je pokret detektovan nakon što je vozač izašao iz vozila i zaključao vrata, automobil će zatrubiti, upozoriti svjetlosnim signalima i poslati upozorenje na vlasnikov mobitel. Ovaj sistem će od sljedeće godine postati dio standardne opreme modela Santa Fe i Palisade.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...