I Češka od naredne sedmice ukida covid potvrde

Preporučujemo

Česi od iduće sedmice više ne moraju pokazivati potvrde o vakcinisanju u restoranima, na sportskim i na kulturnim događajima, odluka je vlasti u Pragu. Sve to dolazi u vrijeme rekordnih brojeva novozaraženih.

Od novembra 2021. samo su vakcnisani Česi i oni koji su preboljeli koronu u zadnjih šest mjeseci imali pristup u barove, restorane, hotele i druge usluge.

- -

– Vlada će od 9. februara ukinuti obvezu predočenja potvrde o vakcinisanu ili dokaza o preboljenju za ulazak u restorane, na kulturne, sportske i slične događaje – rekao je premijer Petr Fiala novinarima.

Dodao je da obveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom i dalje ostaje, kao i ograničenje broja sudionika većih skupova, prenosi agencija dpa.

Češka je u utorak prijavila rekordan broj, 57.195 novozaraženih. Nakon ovog porasta, ukupan potvrđeni broj zaraženih od početka pandemije penje se na 3,1 milion, s više od 37.000 umrlih.

Najnovije

Gradonačelnik Beograda prijeti sukobima ako izgubi vlast: Ići ćemo da se bijemo po ulici

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je Srpska napredna stranka (SNS) spremna da "ne prizna" izbore i da...