I HDZ nezadovoljan: Krišto poručila da je odluka CIK-a neustavna i nezakonita

Preporučujemo

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto odluku CIK-a o načinu izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH nazvala je neustavnom i nezakonitom.

“Ova je odluka neustavna, pa i nezakonita”, rekla je Krišto novinarima ističući da je Ustavni sud BiH izbrisao odredbe iz Izbornog zakona BiH koje utvrđuju način izbora delegata za Dom naroda FBiH.

- -

Ona je rekla da CIK nema nikakve ovlasti donositi odluku i propisati koliko koji kanton daje delegata.

Navela je kako je odluka CIK-a da se iz svakog kantona bira po jedan Hrvat, Bošnjak i Srbin posve suprotna odluci Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić iz 2016. godine.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristit će se popis iz 2013. i princip 1/1/1 koji znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

HDZ BiH je ranije tražio da se izbjegne odredba da iz svakog kantona mora biti najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda, odnosno, iz HDZ-a su tražili da narode u Dom naroda FBiH dominantno predstavljaju delegati iz onih kantona u kojima je taj narod u većini. Takvom zahtjevu protivili su se iz drugih stranaka.

- -

Apelaciju Ustavnom sud na odluku CIK-a najavili su iz BH Bloka, kao i SDA, jer se protive korištenju Popisa stanovništva iz 2013. godine prilikom popune Doma naroda FBiH, smatrajući to legalizacijom etničkog čišćenja, budući da se svi povratnici nisu vratili u svoje predratne domove, objavila je Patria.

Najnovije

Francuska odbila zahtjeve ruskih novinara za akreditacijom, iz Kremlja poručili da je to neprihvatljivo

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da je odluka Francuske o tome da odbije akreditovati neke ruske novinare za ovogodišnje...