I sud je zabranio cajke: Zvanična presuda brani održavanje koncerta folkera u Puli

Preporučujemo

Koncert folkera iz Srbije koji je bio zakazan za 25. mart u Puli danas je zvaničnom presudom zabranio i sud nakon što je to učinio sam gradonačelnik.

Na trgovačkom sudu u Pazinu 10. marta održano je ročište na kom se raspravljalo o zabrani koncerta Duška Kuliša, Ane Bekute, Dragana Kojića Kebe i Zorane Mićanović u Puli, a danas je stigla presuda.

U tužbi je navedeno da se odredi hitna privremena mjera i donese presuda o tome može li se koncert održati u Puli. Koncert se ipak neće održati, prenosi Glas Istre, odlučio je sudija Damir Rabar.

Sud je utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za određivanje predložene privremene mjere o održavanju koncerta, pa je za pretpostaviti da će organizator nesuđenog koncerta ići dalje s tužbom, ali ovaj put za naknadu štete.

Ističu da sud u svom odlučivanju nije uzimao u obzir muzički žanr, već se radi o primjeni prava gdje, u ovom konkretnom slučaju, nisu postignute pretpostavke za prihvaćanje privremene koju je tražio organizator koncerta.

Podsjetimo, krajem februara gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio održavanje koncerta, koji je bio već gotovo rasprodan, jer mu se ne sviđa ta vrsta muzike.

Ana Bekuta je na svom Instagram profilu kritikovala njegovu odluku i dodala da “smeće nema naciju”. O ovome se oglasio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Većinu stvari ja ne bih zabranjivao. Ne volim tu kulturu zabranjivanja. Cajke treba suzbiti svim legalnim sredstvima. Pola HDZ-a to sluša”, između ostalog je rekao.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...