IGK: Prepis Povelje Kulina bana dostavljen muzejima i bibliotekama u Kanadi

Preporučujemo

Povelja Kulina bana neupitno svjedoči kontinuitet bosanske državnosti, bosanskog jezika, bosanske pismenosti, bosanske historije, kulture i tradicije.

Povelja je najveća, nepremostiva prepreka negatorima bosanske države i bosanskog jezika. Zbog tih državotvornih razloga ovaj dan treba proglasiti državnim praznikom, a original Povelju vratiti tamo gdje joj je mjesto, u njenu i našu Bosnu i Hercegovinu, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Povelja predstavlja i rodni list bosanske državnosti, najstariji poznati pisani dokument u historiji Bosne i Hercegovine koja ne samo da govori o genezi Bosne i Hercegovine, već i o pisarskoj službi koja je tada postojala, pismu i vezama s drugim državama. Zbog toga na Povelju Kulina bana treba uvijek podsjećati sve građane Bosne i Hercegovine, u matici i dijaspori i učiti mlade značaju koji ima ova Povelja, te po njoj nazvati mnoge institucije, ulice, trgove, građevine.

Na povelju Kulina bana treba podsjećati i prijatelje države Bosne i Hercegovine u svijetu. Imajući to u vidu prepis Povelje je dostavljen određenim muzejima i bibliotekama u Kanadi. “Predlažemo da se slično odradi u svim državama, prijateljima Bosne i Hercegovine”, naveli su iz IGK.

“Svim iskrenim bosanskohercegovačkim patriotima, ma gdje bili na planeti Zemlji, sretan 29.08., dan kada su potvrđeni bosanska državnost, bosanski narodni jezik i bosanska pismenost putem bosanske Povelje Kulina bana”, dodali su.

Najnovije

Napolitanke iz BiH se povlače iz prodaje zbog salmonele

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se povlači proizvod Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL,...