IGK: Proglasiti 20. juli danom žalosti u Prijedoru

Preporučujemo

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću u kojem traži da se 20. juli proglasi Danom žalosti za ubijene u tom gradu.

Kolektivna dženaza za 86 identificiranih prijedorskih žrtava bit će obavljena 20. jula.

Ramić smatra da je to prilika da se na taj dan pošalju poruke mira, tolerancije i opomene iz Prijedora, poruke kojima će se iskazati poštovanje prema žrtvama.

– Općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle hiljade Bošnjaka i Hrvata. Negiranje takvog zločina zahtijeva organiziran pristup i podržavanje zločinaca – podvukao je Ramić u saopćenju.

Kazao je da će Institut u saradnji sa američkim i kanadskim državnim organima te organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda i dalje raditi da žrtve genocida u Prijedoru dobiju pravo da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru.

Također, nastavit će zalaganje da 31. maj postane trajno datumsko obilježje prijedorskih bijelih traka i da se 20. juli trajno proglasi Danom žalosti u gradu Prijedoru.

Kako je zaključio, protiv negatora genocida se jedino efikasno može boriti znanjem te će Institut za istraživanje genocida Kanada kontinuirano pisati javna pisma gradonačelnicima Prijedora sve dok se kod njih ne probudi savjest i proglase 20. juli Danom žalosti.

Najnovije

Prekinut tromjesečni štrajk radnika u Domu zdravlja Konjic

Javna ustanova Dom zdravlja Konjic saopćila je da je prekinut generalni štrajk radnika koji je trajao oko tri mjeseca. -...