IGK pružio podršku sutrašnjim protestima: Opravdana reakcija na sve jače anti-bosansko djelovanje u i van BiH

Preporučujemo

Institut za istraživanje genocida Kanada IGK zajedno sa svojim Internacionalnim ekspertnim timom i zajedno sa mnogim organizacijama i pojedincima iz Bosansko kanadske zajednice podržava proteste ispred OHR-a u petak 31. marta u 14 sati.Protest je opravdana reakcija na sve jače anti-bosansko djelovanje u i van BiH, uključujući i visokog predstavnika.

O protestu smo upoznali ofis premijera Kanade Justin Trudeau, vladu i parlament Kanade.

Cinizam je da međunarodna zajednica uz pomoć pojedinaca iz BiH direktno radi protiv interesa države BiH. Takvima poručujem da niko nema prava da zanemaruje interese države BiH i popušta diskriminacijskim modelima reforme Izbornog zakona. Poručujem međunarodnoj zajednici da mora insistirati na punoj demokratiji i građanskom društvenom modelu kao u državama sa evropskog i sjevernoameričkog prostora.

Bosansko pitanje prevazilazi srpsko-hrvatske historiografske mitove. Zločinci koji kontinuirano antibosanski djeluju nisu se suočili sa svojim zločinima. Zato se žrtve ne smiju priviknuti da genocidom određuju svoju budućnost. Jer BiH ima priznat teritorijalni integritet, ali nepotpun suverenitet i politički subjektivitet.

Apsurdno je i skandalozno što je manji bh entitet u Dejtonu dobio atribut skoro suverene države, dok je državi BiH oduzet dio suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Da bi se potpuno vratio historijski suverenitet i historijski teritorijalni integritet države BiH urgentno je potrebno redefinisanje bosanskohercegovačke države promjenom dejtonske kompozicije države.To je zadatak EU u saradnji sa svim partnerima međunarodne zajednice, prije svega SAD i Kanade.

Zajedno zaustavimo podjelu države BiH!

Zajedno ojačajmo našu državu čiji opstanak garantuje hiljdugodišnja bosanskohercegovačka tradicija koja nije uništena napadima mnogih agresora!

Ima nade Bosancima i Hercegovcima koji vole svoju domovinu i koji se ponose njenom hiljadugodišnjom tradicijom.

Nije lahko imati svoju državu, a posebno ako se BiH zove. Zato okupimo se oko riječi BiH koja simbolizuje državu sjajnog ljudskog umijeća, sklada i ljepote. Ma gdje bili svjedočimo BiH kao darovanu misao o susretu sa drugim i drkčijim, o susretu, sudaru i prožimanju civilizacija sa Istoka i Zapada. Okupimo se oko uzvišenog mjesta zajedničke sudbine bosanskohercegovackih ljudi, žena i djece.

Pozivamo građane i građanke BiH da se pridruže opravdanim sutrašnjim protestima, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

 

 

 

 

Najnovije

Dva američka bombardera će sutra imati nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova

Dva američka bombardera će sutra, 30. maja, od 13 do 15 sati imati nizak prelet iznad Sarajeva i još...