Igor Angelovski, selektor fudbalera Makedonije: Za nas je Liga nacija velika šansa

Preporučujemo

Igor Angelovski, selektor fudbalske reprezentacije Makedonije, smatra da je Liga nacija velika šansa za njegov tim i da u njima budi veliki motiv da u novo takmičenje Evropske fudbalske federacije uđu veoma ozbiljno.

Makedonija će na početku takmičenja u grupi “4“ lige “D“ 6. septembra gostovati Girbaltaru, a zatim tri dana kasnije na stadionu “Filip II“ ugostiti Armeniju.

- -

Makedonski selektor ističe da je Liga nacija projekt UEFA-e koji nudi priliku “malim“ zemljama da se domognu Evropskog prvenstva.

“Za Makedoniju je ovo velika šansa i kod nas budi motiv da maksimalno ozbiljno pristupimo takmičenju i da se potrudimo da zabilježimo uspjeh koji bi fudbalu i reprezentaciji Makedonije dao podstrek i svrstao nas tamo gdje zaslužujemo da budemo“, istakao je Angelovski u razgovor za Anadolu Agency (AA).

Angelovski naglašava da je atmosfera u reprezentaciji odlična, jer su u posljednjih 11 utakmica pretrpjeli tek jedan poraz, i to od Španije.

“U posljednjem ciklusu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u teškoj grupi sa Italijom i Španijom, osvojili smo 11 bodova, što je naš drugi najbolji rezultat u istoriji. Nažalost, završili smo kao peti, što za mene nije uspjeh, no igre koje smo prikazali, bodovi koje smo osvojili i rezultati koje smo postigli, daju nam za pravo da se nadamo da smo na pravom putu. Moramo nastaviti u istom ritmu i s istim načinom rada, kako bi u budućnosti zabilježili još bolje rezultate“, smatra makedonski selektor.

- -

Dodaje da ga raduje što reprezentativci Makedonije koji igraju u Super ligi Turske imaju zapaženu ulogu u klubovima.

“Sada imamo fudbalera kakav je Elif Elmas, koji je standardan u gigantu kao što je Fenerbahce. Jani Atanasov je ostvario transfer u Bursaspor i od njega mnogo očekujem. Kao selektora to me posebno raduje, jer je Turska, za mene fudbalska velesila. Tamo mnogo ulažu u fudbal, oni vole i razumiju fudbal. Sretan sam što imamo igrače u tamošnjoj ligi“, naglasio je Angelovski.

Fudbal u regionu, prema njegovom mišljenju, treba slijediti primjer Hrvatske, koja je briljirala na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je osvojila drugo mjesto.

“Hrvatska je dobro trasirala put i klupski i reprezentativni. Ne smijemo zaboraviti da je Dinamo redovan učesnik grupne faze Lige šampiona ili Lige Evrope, a i reprezentativci im bilježe dobre rezultate. Luka Modrić nastupa za Real Madrid s kojim je osvojio evropsku titulu i sasvim zasluženo je proglašen za najboljeg fudbalera Evrope. Hrvatska je primjer da se pravilnim radom i dobrom strategijom mogu postizati vrhunski rezultati i treba da slijedimo njihov primjer“, priča Angelovski.

On je na kraju razgovora za AA naglasio da je neophodno da se vjeruje u sopstveni kvalitet i da je potrebno dati priliku mladim igračima, te da se na taj način može doći do rezultata kakve postižu klubovi i reprezentacije iz regiona.

Najnovije

SIPA vrši pretres: Pronađeno oko 22 kg droge

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Sarajeva pretresli stan i druge prostorije i...