- Advertisement -

Igranje pohlepnih političara sa izmještanjem Igmana iz Konjica direktno podriva borbenu gotovost OS BiH

Preporučujemo

Piše: Vojni analitičar Nedžad AHATOVIĆ

Kompanija za proizvodnju municije Igman Konjic, zajedno sa kompanijom za proizvodnju artiljerijske municije i oruźanih sredstava Bratstvo Novi Travnik Tvornica mašina i alata su sa strateškog aspekta, najvažnije za sistem odbrane Bosne i Hercegovine.

To su tvornice koje mogu u kratkom vremenskom roku da isporuče Oružanim snagama BiH artiljerijsku i pješačku municiju u dostatnim koločinama potrebnim za odbranu zemlje. Igman Konjic koji radi vrlo kvalitetnu municiju 5,56×45 mm i 7;62×51 mm u standardu NATO-a jamči OS BiH da u slučaju rata neće biti zavisna od isporuka municije za moderno pješačko oružje zapadne vojne alijanse.

Isto se odnosi i na ruski kalibar 7,62×39 mm koji zajedno sa pištoljskom municijom i municijom 12,7 mm proizvodi ova kompanija. Agencije za zaštitu zakonitosti u FBIH i na državnom nivou, kao i same OS BiH koriste pješačko oružje zapadne vojne alijanse, stoga je od ključnog značaja proizvodnja municije koja se odvija u kompaniji Igman Konjic.

Posebno se to odnosi na metak 5,56 mm koji koriste OS BiH za svoje jurišne puške M-16A1 i A4 kojih se u naoružanju nalazi oko 25.000 cijevi. Inače zrno 5,56 mm NATO je supersonično malokalibarsko zrno koje ima devastirajući efekat na živu silu neprijatelja na daljinama do 600 metara.

Zrno se usljed velikih brzina kretanja prilikom dodira sa metom raspada na više djelova koji zajedno stvaraju tzv. kinetički šok kod mete i otvaraju na tijelu duboke rane.

Svako igranje pohlepnih političara sa vlasničkom strukturom ili premještanjem proizvodnje kompanije Igman Konjic je direktno podrivanje borbene gotovosti OS BiH za odbranu zemlje.

Mislim da nikome nije potrebno objasnjavati u kakvoj se situaciji nalazi BiH i kompletan region. Stoga je od iznimne vojno strateške važnosti da ključne kompanije namjenske industrije BiH ostanu u vlasništvu države, da se ne premještaju dijelovi proizvodnje kako je kojem političaru čeif,  inače se možemo dovesti u situaciju da se municija ponovo uvozi i na konjima upravo preko planine Igman prebacuje tamo gdje je potrebna.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Demonstranti u Šri Lanki traže ostavku predsjednika, policija ih otjerala

Policija u Šri Lanki upotrijebila je suzavac i vodene topove da rastjera demonstrante koji su pokušali da se približe...