Ilegalni migranti otkriveni u teretnim vozilima i vagonu

Preporučujemo

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 25. marta 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 749 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je značajno povećanje u odnosu na isti period 2017. godine. Uz navedeno, 847 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Od pomenutih 749 ilegalnih migranata u januaru ih je otkriveno 157, februaru 315, a do 25. marta 277. Istovremeno, na samoj graničnoj liniji od ilegalnog prelaska državne granice, od pomenutih 847 osoba, u januaru je odvraćeno 125, februaru 309 i do 25. marta 413 osoba.

- -

Podsjećamo da GPBiH kontinuirano poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice. Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, jedna od mjera je i pojačana kontrola i obavezni pregled svih teretnih motornih vozila.

Najnoviji primjer otkrivanja ilegalnih migranata u tovarnim prostorima zabilježen je 23.3.2018. kada su službenici Jedinice granične policije Bijeljina u tri odvojena slučaja otkrili 13 migranata (četiri Pakistana, dva Nigerije i sedam Afganistana) na međunarodnim graničnim prijelazima Rača i Popovi na ulazu BiH. Noćas, 26.3.2018. u jednom od teretnih vagona otkriveno je sedam osoba bez identifikacijskih dokumenata na Međunarodnom željezničkom graničnom prijelazu Zvornik. U razgovoru sa službenicima JGP Zvornik izjavile su da dolaze iz Bangladeša.

U proteklom preriodu najveći broj ilegalnih migranata otkriven je na području Trebinja, Višegrada, Zvornika, Bratunca, Gacka, Velike Kladuše, Bijeljine, Bihaća te u manjem broju na području Brčkog, Foče, Posušja, Čapljine i Gruda.

Najnovije

Hoće li Trojka ponovo popustiti Čoviću: HDZ predlaže da eksploatacija svih sirovina, osim uglja, bude u nadležnosti kantona

HDZ BiH želi razvlastiti Federaciju BiH kada je u pitanju rudarstvo, piše Istraga.ba. Zastupnici te stranke su, naime, Zastupničkom domu...