Ilidža već 11 godina lider po broju dolazaka turista i ostvarenih noćenja

Preporučujemo

Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo, Ilidža već 11 godina drži lidersku poziciju po broju dolazaka turista, ostvarenih noćenja, broju smještajnih jedinica i ležaja, te se nalazi i u samom vrhu na nivou BiH.

Na području općine Ilidža trenutno je raspoloživo 30 smještajnih objekata sa više od 2.200 smještajnih jedinica i 5.000 ležaja, što čini 1/8 ukupnih smještajnih kapaciteta na nivou BiH.

Investicije privatnog sektora tokom 2018. godine koje su stavljenje u funkciju dodatno će ojačati poziciju i ponudu Ilidže na turističkoj karti. Adaptacija i izgradnja novih objekata Hotela “Austria” i hotel “Bosna” sa 115 smještajnih jedinica, a sve to u okviru Hotelsko banjsko rekreativnog društva”Hoteli Ilidža” d.d., zatim izgradnja dijela hotela “Hollywood” koje direktno utiče na povećanje broja smještajnih jedinica, u okviru “Mrkulić company”, piše NAP.

Na osnovu dostupnih podataka poboljšanje ponude na Ilidži prati i konstantni porast posjetitelja na dva najatraktivnija lokaliteta a to su Park prirode “Vrelo Bosne” koji je posjetilo protekle godine više od 200.000 turista i Spomenički kompleks “Tunel D-B” gdje je u 2017 godini zabilježio 130.000 posjeta.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...