Ilijaz Pilav: Zakonska rješenja su mehanizam prisile da se etničko čiščenje vrši u miru

Preporučujemo

O diskriminaciji i kršenju ljudskih prava, o mogućnosti da biraš i budeš biran govorio je Ilijaz Pilav, ratni hirurg iz Srebrenice, u emisiji Hayat televizije.

Pilav se kao Bošnjak iz RS-a nije mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH. Nakon što je iscrpio sve domaće resurse, sudove i pravne mogućnosti, obratio se Evropskom sudu za ljudska prava koji je utvrdio da se radi o diskriminaciji.

Kako kaže, nije imao političku ambiciju da zauzme određenu političku poziciju, ali je imao ambiciju da tim svojim činom započne pravnu borbu kako bi ukazao na devijaciju našeg izbornog zakona i ustavnih riješenja na kojima počiva.

– Prošao sam sve domaće i pravne instance. De facto sam se kandidirao. Izborna komisija je odbila moju kandidaturu. Ja sam možda jedini od slučajeva koji je iskoristio mogućnost kandidature. Cilj je bio da se pokaže da u ovoj zemlji nisu obespravljeni samo oni koji se ne definiraju kao konstitucioni narodi, nego čak i da konstitutivni narodi na cijelom prostoru, ovisno o dijelu teritorije na kojoj žive, nisu svi jednakopravni. To je bio smisao. Mi smo čak i ponovili moju kandidaturu, jer u prvom izbornom ciklusu Sud BiH nije riješio moju apelaciju. 2016. Sud je donio odluku takvu kakva jeste, koja je pokazala da postoji diskriminacija u ovoj zemlji. Ono što je frapantno jeste da je u obrazloženjima koje je dala BiH stoji da diskriminacija postoji, ali to pravdaju da je ona razumna i opravdana, jer su ustavna rješenja takva. Ponuda da se riješi moj slučaj je bila da se preselim u FBiH. Zakonska rješenja istovremeno forsiraju, mehanizam su prisile da se etničko čiščenje vrši u miru. Šta je to meni ponuda da se preselim, nego jedan indirektni poziv na etničko čiščenje – pojašnjava Pilav svoj slučaj.

Pilav ističe da je razlog vrlo očit, a to je da se vladajuća elita osjeća vrlo komforno u postojećim zakonskim, ustavnim rješenjima, u postojećem principu organizovanja ove države.

– Svi bi pomalo nešto da mijenjaju, ali na principu švedskog stola. Da uzmu dio koji im odgovara na etnonacionalnom principu. Mislim da treba da dođe nova generacija političara. Ja se ne nalazim u nekoj novoj situaciji. Ovo je situacija u kompletnom poratnom periodu, i moj način borbe protiv situacije je bio ovaj izbor – kazao je.

Najnovije

Knjiga “Lav bosanski” o Hasanu Čengiću predstavljena večeras u Sarajevu

Knjiga o Hasanu Čengiću "Lav bosanski", koju su priredile Fahira, Halisa, Emina i Sidika Čengić, predstavljena je večeras u...