‘IMAM DOKAZE!’; Njemački naučnik demantovao WHO: ‘Siguran sam 99,9 posto da je virus pobjegao iz laboratorije’

preporučujemo

Skandalozno: Forto nakon rasprave s Čerkezom napustio sastanak

U toku je sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Kako...

Načelnik Efendić: “Sretan sam da na Dan nezavisnosti BiH našoj djeci, Općini i našoj državi poklanjamo obnovljeni vrtić „Vjeverica“

U povodu 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, obišao je...

Srbija vakciniše, Kon tvrdi da će ipak “puknuti ko zvečka”

U Srbiji je do sada obavljeno 1.495.674 vakcinacija, a drugu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 592.683 osoba. Podaci su...

Edhem Godinjak i drugi oslobođeni optužnice za ratne zločine protiv Srba u Trnovu

Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza su danas u državnom sudu oslobođeni optužnice za ratni zločin protiv civilnog...

Njemački fizičar Roland Wiesendanger, s hamburškog Univerziteta, siguran je i to čak 99,9 posto da je “koronavirus izašao iz istraživačkog laboratorija u Wuhanu”. U svom radu, objavljenom na 100 stranica, naučnik iznosi tvrdnje za koje tvrdi da su dokaz koji pokazuje na “curenje” na Institutu za virusologiju u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je pandemija koronavirusa počela.

Profesor kaže da, činjenica da nije pronađen nijedan životinjski domaćin, zabrinutost za sigurnost laboratorija i činjenica da su naučnici sudjelovali u kontroverznim istraživanjima kako bi virusi postali zarazniji za ljude, samo potvrđuju njegovo mišljenje. Drugi su oštro kritikovali njegovo istraživanje pa rekli da nije naučno i da se oslanja na novinske izvještaje i videe s YouTubea.

Također, kritičari rada njemačkog naučnika ističu da on nije stručnjak za viruse, prenosi Daily Mail.

Kakve dokaze nudi njemački naučnik?

Njegov je rad objavljen samo 10 dana nakon što su naučnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) istražujući porijeklo Covida u Wuhanu pozvali naučnike da odbace teorije curenja laboratorija, rekavši da je mogućnost “krajnje nevjerojatna”. Fizičar Wiesendanger otvoreno je priznao njemačkim medijima da nema “naučnu osnovu” za vjerovanje da je virus pobjegao iz laboratorija Wuhan. Međutim insistira da postoji mnogo “posrednih dokaza” koji ukazuju na to da je najvjerojatnije objašnjenje curenje iz laboratorija.

“99,9 posto sam siguran da je koronavirus potekao iz laboratorija”, rekao je za njemački list ZDF. Među dokazima koje dr. Wiesendanger iznosi je činjenica da, uprkos kineskom insistiranju da su provedene temeljite pretrage, još nije pronađen prirodni domaćin virusa. Najbliži rođak Covida koji se može naći u prirodi je koronavirus pronađen kod šišmiša koji su živjeli u rudniku u Mojiangu 2012. godine – istraživači su označili kao RaTG13.

Doktor Wiesendanger ističe da ti šišmiši žive oko 1.200 kilometara od Wuhana, što znači da je malo vjerojatno da su virus prenijeli u grad. Naučnici WHO-a također su istakli u vlastitom izvještaju da je kontakt između građana Wuhana i šišmiša neobičan. No, dok naučnici SZO zaključuju da je virus morao skočiti na sekundarnog domaćina koji ipak dođe u kontakt s ljudima prije nego što je skočio, dr. Wiesendanger ide drugim putem.

‘Naučnici u Wuhanu virus su učinili smrtonosnijim i zaraznijim’

Njemački naučnik tvrdi da je najlogičniji način da je koronavirus došao do Wuhana putem uzoraka prikupljenih na Institutu za virusologiju Wuhan radi istraživanja. Kaže da su virus tada prilagodili ljudi u takozvanom istraživanju osmišljenom kako bi ga učinili zaraznijim i potencijalno smrtonosnijim.

Doktor Wiesendanger kao razlog za vjerovanje ukazuje na dokaze koji pokazuju da je Covid dobro prilagođen zarazi ljudskih stanica i umnožavanju. Kaže da zabrinutost zbog sigurnosti izrađena u laboratoriju prije početka pandemije pokazuje da bi curenje bilo moguće, a dalje tvrdi da su naučnici koji rade u institutu bili među prvim zaraženima.

Tvrdi da njegov rad nije namijenjen naučnoj zajednici, već da potakne javnu raspravu – posebno oko istraživanja u laboratoriju za koja neki naučnici smatraju da bi ih trebalo zabraniti zbog povezanih rizika. Zaključci dr. Wiesendangera slažu se s nekim američkim dužnosnicima koji tvrde da je curenje laboratorija “najvjerodostojnije” objašnjenje pandemije.

Naučnici WHO-a na čelu s dr. Peterom Embarkeom, stručnjakom za preskakanje virusa sa životinja na ljude, ne slažu se s mišljenjem njemačkog fizičara. Nakon posjeta Institutu Wuhan u središtu teorija curenja, dr. Embarke rekao je kako je “krajnje nevjerojatno” da je virus pobjegao iz laboratorija i pozvao na daljnje proučavanje teorije. Šef WHO-a dr. Tedros poručio je da sve teorije ostaju na stolu, međutim nije jasno predlaže li se uopće i kako dalje proučavati teoriju da je virus pobjegao iz laboratorija.

Najnovije

Sindikat policije KS: Najoštrije osuđujemo omalovažavanje naših službenika

U vezi sa jučerašnjim događajem na području općine Novo Sarajevo i hapšenja novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević, oglasili su...