INCIDENT U KATARU: Orban sanja dijelove Srbije i Hrvatske, karta na njegovom šalu to otkriva

Preporučujemo

Mađarski premijer Viktor Orban pojavio se na nogometnoj utakmici reprezentacije svoje države sa šalom na kojem je bila karta “Velike Mađarske” s dijelovima susjednih država unutar nje.

Šal prikazuje kartu Mađarske s dijelovima nekoliko susjednih zemalja u EU-a, Hrvatske, Srbije, Austrije, Slovačke, Rumunije i Ukrajine. Video s događaja objavljen je na Orbanovoj Facebook stranici, a vrlo brzo se raširio po društvenim mrežama.

– Neodgovorno ponašanje Viktora Orbana koji se pojavio sa šalom na kojem je karta “Velike Mađarske”. Ovo je revizionistički gest koji Orbana stavlja uz bok Putinu koji također sanja o promjeni granica… Orban mora odgovarati za takve postupke, koji su nekompatibilni sa statusom člana porodice liberalnih demokratija”, komentirao je incident rumunski eurozastupnik Alin Mituta.

– Premijer Mađarske nosi šal s kartom “Velike Mađarske”. Kako umirujuće za susjede Mađarske”, sarkastično je primijetio njemački europarlamentarac Daniel Freund na Twitteru.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine najavilo je da će pozvati ambasadora Mađarske u vezi s pojavom premijera Viktora Orbana na nogometnoj utakmici sa šalom na kojem je prikazana karta “Velike Mađarske”, u čijem sastavu su i dijelovi ukrajinskog teritorija.

To je potvrdio glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko, javlja Ukrinform.

“Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne doprinosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa. U Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine bit će pozvan i mađarski ambasador, koji će biti obaviješten o neprihvatljivosti čina Viktora Orbana. Čekamo službenu ispriku mađarske strane i opovrgavanje zadiranja u teritorijalnu cjelovitost Ukrajine”, napisao je glasnogovornik ukrajinskog MVP-a.

Orban ne koristi prvi put kartu “Velike Mađarske”. Prije dvije godine poželio je srednjoškolcima sreću na ispitu iz istorije objavivši sliku globusa s političkom kartom svijeta iz 1862. u prvom planu. Na karti su prikazane zemlje koje je Kraljevina Mađarska izgubila Trianonskim mirom 4. juna 1920. godine.

“Velika Mađarska” je širok opći pojam koji se sastoji od iredentističkih i revizionističkih političkih ideja. Ideja je povezana s mađarskim revizionizmom. Njegov cilj je vratiti granice koje su postojale prije Prvog svjetskog rata u Kraljevini Ugarskoj ili barem vratiti kontrolu nad mjestima u zemljama koje su susjedi Mađarske.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...