Dok raste utjecaj Kine: Indija gradi vojnu bazu na Sejšelima

Preporučujemo

Sejšeli se ne povezuju često sa geopolitikom. Ali, iza bijelih pješčanih plaža i tropskih džungla, mali otočić spominje se kao glavni igrač indijske borbe protiv sve rastućeg kineskog utjecaja u Indijskom okeanu.

Prošlog mjeseca, Indija i Sejšeli objavili su kako su potpisali sporazum o gradnji vojne baze na Sejšelima, oko 1650 km od obale Istočne Afrike, kako piše The Guardian.

Ovaj dogovor, koji je nastao nakon godina i godina diplomatskih pregovora, omogućit će Indiji da postane brzo kritično središte regije.

Ovim okeanom je 2016. godine putovalo dnevno oko 40 miliona barela nafte dnevno, što je nešto manje od pola količine nafte u svijetu.

Prema indijskom ministru, oko 95 posto indjske trgovine i 70 posto ukupne vrijednosti prelazi preko ovog okeana.

Šri Lanka i Kina imaju drugi ugovor

Kako su analitičari za CNN rekli, Šri Lanka je Kini odobrila zakup luke od 99 godina da bi se servisirao dug koji se broji u milionima i koji se duguje Pekingu, a nastao je kako bi Kina proširila svoj utjecaj.

“Taj ugovor ne samo da je Kini dao stratešku tačnu u indijsku sferu, već i odličnu poziciju Kini da izvozi robu u indijsku ekonomsiu sferu”, rekao je analitičar Davis.

Bitna stavka novog ugovora Sajšela i Indije, koji važi sljedećih 20 godina, jeste da se radnje na ovom otoku mogu zaustaviti zbog odbrane nacionalnog interesa, poput izbijanja rata.

(I.S.)

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...