Indija najavila zabranu svih kriptovaluta osim državne

preporučujemo

Indija planira zabraniti sve osim nekoliko privatnih kriptovaluta nakon što je vlada u utorak objavila da uvodi novi zakon o finansijskoj regulativi.

Nacrt zakona o “Kriptovaluti i regulaciji službene digitalne valute” stvorit će olakšavajući okvir za zvaničnu digitalnu valutu koju će izdati Rezervna banka Indije i zabranit će sve privatne kriptovalute, kao što su Bitcoin i Ethereum.

Ovog mjeseca, indijski premijer Narendra Modi rekao je da sve demokratske nacije moraju raditi zajedno kako bi osigurale da kriptovaluta “ne završi u pogrešnim rukama, što može pokvariti našu mladost”.

Ranije ove godine, vlada je razmatrala kriminaliziranje posjedovanja, izdavanja, rudarenja, trgovanja i prijenosa kripto imovine.

Modi je nedavno predsjedavao sastankom na kojem se razgovaralo o budućnosti kriptovaluta, usred zabrinutosti da bi neregulisana tržišta kriptovaluta mogla postati putevi za pranje novca i finansiranje terorizma.

Nova pravila će također vjerovatno obeshrabriti marketing i oglašavanje kriptovaluta, kako bi otupili njihovu privlačnost za maloprodajne investitore.

Visoki vladin zvaničnik rekao je da je plan da se na kraju zabrani privatna kripto-aktiva dok se utire put za novu digitalnu valutu Centralne banke (CBDC).

Rezervna banka Indije, koja je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” oko privatnih kriptovaluta, trebala bi pokrenuti svoj CBDC do decembra.

Zvanični podaci nisu dostupni, ali industrijske procjene pokazuju da u Indiji ima 15-20 miliona kripto investitora, s ukupnim kripto ulagačima od oko 4,77 milijardi eura.

Pročitajte:  Kosovo zabranilo “rudarenje” kriptovaluta zbog nestašice struje

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...