Indija odbija isporučiti EU 10 miliona doza AstraZenece

preporučujemo

Indija je objavila da je fokusirana na ubrzanje vakcinisanja vlastitog stanovništva jer se zaraza od marta ubrzano širi.

Evropska unija zatražila je od Indije da joj dopusti da kupi 10 miliona doza AstraZenecine vakcine protiv Covida-19 od Indijskog instituta za serum, rekao je dužnosnik indijske vlade.

Ali, brzo odobrenje tog zahtjeva nije vjerovatno jer Indija želi ubrzati vakcinisanje vlastitog stanovništva, rekao je u četvrtak dužnosnik indijske vlade, koji je želio ostati neimenovan.

Britanija također vrši pritisak na Indiju da izveze drugu polovinu od 10 miliona doza koje je naručila od Instituta za serum, rekao je izvor.

Institut je originalno trebao proizvoditi AstraZenecinu vakcinu samo za zemlje s niskim i srednjim prihodima.

„Veleposlanik EU-a napisao je pismo u kojem je zamolio odobrenje za izvoz”, rekao je izvor, dodajući da je pismo poslano prije dvije sedmice.

Institut, AstraZeneca i indijsko ministarstvo vanjskih poslova nisu odgovorili na upite za komentarom.

Glasnogovornica Europske komisije kazala je da Komisija nema komentara.

Indija je objavila da je fokusirana na ubrzanje vakcinisanja vlastitog stanovništva jer se zaraza od marta ubrzano širi.

Ta odluka odrazit će se i na WHO-ovu globalnu mrežu za distribuciju vakcina COVAX namijenjenu siromašnim zemljama.

Zastoji u proizvodnji usporili su vakcinisanje u Europskoj uniji koja zaostaje za Izraelom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Državama.

Indija je do sada izvezla 64 milijuna doza vakcina u 83 zemlje i podijelila jednak broj doza u zemlji.

Od četvrtka program vakcinisanja obuhvata sve starije od 45, što će značajno povećati potražnju za vakcinom.

Indija je prijavila 12,22 miliona zaraženih koronavirusom, po čemu je treća na svijetu nakon SAD-a i Brazila. U zemlji je od Covida-19 umrlo gotovo 163.000 ljudi.

Najnovije

Vuk Jeremić praunuk Nurije Pozderca usred Beograda negirao genocid u Srebrenici

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (čiji je predsednik Vuk Jeremić, lider Narodne stranke) u saradnji sa Pravnim...