Indonezija: U zemljotresu i cunamiju smrtno stradale 2.002 osobe

Preporučujemo

U zemljotresu koji je 28. septembra pogodio indonezijski otok Sulawesi i cunamiju koji je uslijedio smrtno su stradale 2.002 osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Indonezijska agencija Antara, pozivajući se na izjave lokalnih zvaničnika, javlja kako je 1.068 smrtno stradalih ukopano u tri kolektivne grobnice, a tijela 934 osobe ukopali su članovi porodica.

- -

Zvaničnici ističu kako je broj povrijeđenih dosegao 4.084, a da je u područjima Siri, Donggala i Palu, koja su najviše pogođena zemljotresom, oštećeno 67.310 objekata.

Prethodno je glasnogovornik Nacionalne agencije za upravljanje katastrofama (BNPB) Sutopo Purwo Nugroho izjavio kako strahuju za više od 5.000 nestalih.

S druge strane Zavod za meteorologiju, klimu i geofiziku Indonezije saopćila je kako je zemljotres jačine 5,2 pogodio područje pet kilometara sjeveroistočno od Palua i to na dubini od deset kilometara. Nugroho je pozvao stanovnike da se ne obaziru na sadržaje koji su se pojavili na društvenim mrežama, a na kojima je moguće vidjeti stradale, ističući kako su nastali tokom prethodnog zemljotresa.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...