Inflacija u eurozoni rekordnih 10 posto

Preporučujemo

Inflacija u zemljama članicama eurozone dostigla je rekordnih 10 posto zbog rasta cijena električne energije i prirodnog gasa, nagovještavajući recesiju u jednoj od najvećih svjetskih ekonomija, prenosi Slobodna Evropa.

Potrošačke cijene u eurozoni koja ima 19 zemalja, dostigle su 10 posto u septembru, u odnosu na 9,1 u augustu, saopštila je u petak statistička agencija EU Eurostat. Samo prije godinu dana inflacija je iznosila tek 3,4 procenta.

Ovo su najviša poskupljenja od 1997. godine kada je počelo vođenje evidencije za euro.

Cijene energije su glavni generator infalcije, sa rastom od 40,8 posto u odnosu na godinu dana ranije. Cijene hrane, alkohola i duhana skočile su za 11,8 procenata.

Inflacija je podstaknuta stalnim smanjenjem isporuka prirodnog gasa iz Rusije i uskim grlima u nabavci sirovina i dijelova dok svjetska ekonomija pokušava da se oporavi od pandemije COVID-19.

Smanjenja isporuka ruske energije dovela su do rasta cijena gasa do tačke u kojoj energetski intenzivna preduzeća, kao što je proizvodnja đubriva i čelika, kažu da više ne mogu da posluju sa profitom.

U međuvremenu, zbog visokih cijena komunalija, hrane i goriva potrošačima ostaje manje novca za ostale potrepštine. Zbog toga ekonomisti predviđaju recesiju, odnosno ozbiljan i dugotrajan pad privredne aktivnosti, za kraj ove i prve mjesece sljedeće godine.

Evropska centralna banka podiže kamatne stope u cilju suzbijanja inflacije, ali ne raspolaže instrumentima za snižavanje cijena energije.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...