Inicijativa Nezavisnog bloka: Ograničiti marže na gorivo naftnim distributerima i tako ublažiti poskupljenja

Preporučujemo

Danas je na snagu stupio Zakon o akcizama kojim je povećana cijena goriva, te se očekuje da će to izazvati i ostala poskupljenja. Građanima ove zemlje od danas je cijena goriva po jednom rezervoaru skuplja za 10 KM.

Nezavisni blok je upozoravao da od ovog poskupljenja neće biti novih cesta, razvoja niti zapošljavanja, o čemu smo uporno govorili i zbog čega smo glasali protiv ovakvoga Zakona, što je potvrdio i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, kad je rekao da novac od akciza neće ići u cestogradnju, saopćeno je iz ove stranke.

”Nezavisni blok je, nakon što nije uspio spriječiti usvajanje ovog zakona i poskupljenja,  predložio u Parlamentu BiH da vlade ograniče marže na gorivo naftnim distributerima i tako dio najavljenih poskupljenja prebace i na njihov teret i ublaže teret poskupljenja krajnjim korisnicima, pogotovo najugroženijim kategorijama stanovništva. Oni koji više zarađuju, trebaju više i da daju doprinos da cijelo društvo brže krene naprijed. Očekujemo da Parlament BiH prihvati ovaj prijedlog hitno i obavijesti javnost o tome”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

(Index.ba)

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...