Inspekcija kažnjava roditelje koji ne vakcinišu djecu

Preporučujemo

U periodu od augusta 2017.godine do aprila 2018.godine sanitarni i zdravstveni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su po službenoj dužnosti vršili nadzore u svim organizacionim jedinicama JU Dom zdravlja KS, u okviru kojih su kontrolisali način provedbe imunizacije, deklaracije i porijeklo vakcina, čuvanje vakcina, njihovo skladištenje i transport, kao i obavezne evidencije o izvršenoj imunizaciji. Inspektori su tada utvrdili da se Naredba o imunizaciji stanovništva od zaraznih bolesti poštuje, izuzev u dijelu koji se odnosio na dostavljanje potvrda o vakcinalnom statusu nadležnoj sanitarnoj/zdravstvenoj inspekciji, kao i sadržaju i vođenju evidencija o imunizaciji protiv zaraznih bolesti, što je suprotno zakonskim propisima. Iz tog razloga sanitarni i zdravstveni inspektori su nakon sveobuhvatnih inspekcijskih nadzora izdali rješenja JU Dom zdravlja KS za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

– Nakon što je JU DZKS-a izvršio naložene mjere na način i u roku koji su određeni rješenjem, nadležni inspektorat KUIP-a je dobio prve potvrde o nekompletnom vakcinalnom statusu sredinom juna 2018. godine. Do danas je ukupno primljeno 15 potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu djece čiji roditelji odbijaju vakcinaciju, a najveći broj potvrda dostavljen je iz DZ Novi Grad. Na osnovu dobijenih potvrda iz domova zdravlja inspektori su po službenoj dužnosti dostavili pozive roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima nepoštivanja zakonske obaveze vakcinisanja djece, nakon ćega će se poduzeti mjere u skladu sa zakonom. Do sada su se svi pozvani roditelji odazvali pozivu inspektora i izjasnili da odbijaju vakcinaciju djeteta radi bojazni od eventualnih posljedica vakcine, saznali smo od Vildane Brdarić, portparola KUIP-a.

- -

Ako roditelj/staratelj pristane na izvršenje zakonske obaveze daće mu se dodatni rok za izvršenje obaveze i u tom slučaju će izbjeći plaćanje novčane kazne, koja iznosi od 100 do 2.000 KM u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

– Ako se pozvani roditelji/staratelji ne odazovu inspekcijskom pozivu, a izostanak ne opravdaju u roku od 24 sata, član 109. Zakona o inspekcijama KS predvidio je novčane kazne od 500 do 1.000 KM. Za roditelje koji odbiju vakcinaciju i plate kaznu, inspekcija u ponovljenom postupku može izricati veće novčane kazne u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS-a. S ciljem jedinstvenog postupanja na prostoru FBiH, nadležni Inspketorat je službenim putem zatražio aktivno učešće svih relevantnih institucija, odnosno nadležnih ministarstva Federacije i Kantona, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i KS, Federalne uprave za inspekcijske poslova, kao i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, dodala je Brdarić.

Najnovije

Francuska odbila zahtjeve ruskih novinara za akreditacijom, iz Kremlja poručili da je to neprihvatljivo

  Kremlj je u ponedjeljak objavio da je odluka Francuske o tome da odbije akreditovati neke ruske novinare za ovogodišnje...