Instagram blokiran u Rusiji zbog “poziva na nasilje” protiv Rusa i ruskih vojnika

Preporučujemo

Ruska regulatorna agencija za medije Roskomnadzor je saopćila da će Instagram biti blokiran u ovoj zemlji zbog “poziva na nasilje” protiv ruskih vojnika.

Kompanija Meta u čijem je vlasniku i platforma Instagram je saopćila da će dopustiti korisnicima u pojedinim zemljama da pozivaju na nasilje protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskih vojnika. To znači da će privremeno dozvoliti neke nasilne postove poput “smrt ruskim uljezima” koji inače krše pravila Instagrama.

- -

Međutim, naglašeno je da se pozivi na nasilje nad ruskim civilima neće tolerisati.

Rusija je odgovorila na promjenu politike kompanije Meta te pozvala SAD da zaustave “ekstremističke aktivnosti” društvenog medija.

Danas je ured ruskog generalnog tužitelja pozvao na istragu protiv kompanije Meta navodeći ruske zakone o propagandi i ekstremizmu. Od regulatornog tijela Roskomnadzora je zatraženo da onemogući pristup Instagramu zbog “širenje informativnih materijala koji sadrže pozive na nasilje protiv Rusa, uključujući vojsku”.

Roskomnadzor je 4. marta saopćio da će blokirati pristup Facebooku u Rusiji zbog “diskiminacije ruskih medija”. Kao što je poznato, kompanija Meta je vlasnik Instagrama i Facebooka, ali i WhatsAppa koji još uvijek nije blokiran u Rusiji jer je to aplikacija za dopisivanje, a ne društvena mreža.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...