Instalacija ‘Dokaz’ umjetnice Anite Zečić u Muzeju zločina protiv čovječnosti

Preporučujemo

Umjetnička instalacija koja simbolizira masovne grobnice “Dokaz” umjetnice Anite Zečić, posvećena civilnim žrtvama općine Prijedor nad kojima su izvršeni zločini 1992. godine, bit će predstavljena sutra u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 u Sarajevu.

Nakon “Putujućeg spomenika Prijedor ‘92” i “Mjesta zločina”, instalacija “Dokaz” je treći dio projekta “Prijedor ‘92”, koji za cilj ima čuvanje sjećanja na civilne žrtve općine Prijedor u Bosni i Hercegovini i svijetu.

- -

Instalacija “Dokaz” sastoji se od 120 tegli različitih veličina i osam lopata. Devedesetdevet tegli, koje simbolišu masovne grobnice napunjene su zemljom sa lokacija gdje su one i pronađene. Preostala 21 tegla bit će postavljena iznad starih zahrđalih lopata, u ‘lebdećem’ položaju, kako bi predstavile grobnice koje još uvijek nisu pronađene i čije lokacije još uvijek nisu poznate.

Veličine tegli se razlikuju u odnosu na broj tijela ekshumiranih iz pojedinih masovnih grobnica. Svaka tegla ima i svoj opis u kojem su navedeni: naziv masovne grobnice, lokacija, geografske koordinate, kao i broj ekshumiranih i identifikovanih osoba.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...