- Advertisement -

Institut za nestale osobe: U bh. kosturnicama 2.000 neidentifikovanih posmrtnih ostataka

Preporučujemo

Nakon što je izvršena revizija 12 kosturnica i mrtvačnica na području BiH, Institut za nestale osobe utvrdio je da je u tim objektima ostalo neidentifikovano još 2.000 posmrtnih ostataka, piše BIRN.

“Revizija posmrtnih ostataka je završena u svih 12 kosturnica i mrtvačnica na području BiH. Rezultati ove revizije su 115 novih identiteta i 948 reasocijacija – odnosno naknadno pronađenih dijelovi tijela ranije identifikovanih”, kaže Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO).

Čengić pojašnjava da je moguće da jedan dio posmrtnih ostataka nije iz posljednjeg rata u BiH nego da je riječ o žrtvama koje su ekshumirane, a možda su iz Prvog ili Drugog svjetskog rata.

“Jedan broj žrtva nije mogao biti identifikovan jer nema DNK-a uzoraka krvi s kojima bi se usporedili, a moguće je da je u jednom broju slučajeva riječ o pogrešnim klasičnim identifikacijama”, pojasnila je Čengić.

Ističe da je do sada putem prepoznavanja, što se naziva klasičnom metodom, identificirano 8.129 žrtava i moguće da je tu riječ o greškama.

“Trenutno je u toku proces prikupljanja krvi od porodica koje su klasično identificirale posmrtne ostatke svojih najmilijih, a nisu dali krv kako bi se zapravo na taj način ta krv usporedila s ovih 2.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka koji leže u mrtvačnicama i spomen-kosturnicama”, pojasnila je Čengić.

Ona naglašava da pogrešne identifikacije imaju dvostruki problem.

“S jedne strane oni koji su pogrešno identificirali imaju pogrešne skelete koje su ukopali pod pogrešnim imenom i prezimenom, a s druge strane ona porodica koja traga za svojim nestalim ne može ga pronaći jer je on već ukopan pod pogrešnim imenom i prezimenom”, kaže Čengić.

U BiH se traga za još oko 7.000 osoba nestalih nakon rata.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Njemačka će poslati teško naoružanje u Ukrajinu

Njemačka će poslati teško naoružanje Ukrajini, i ova odluka je konačna, izjavila je njemačka ambasadorica u Ukrajini Anka Feldhusen,...