- Advertisement -

Inzko na Oxfordu: U BiH potreban još snažniji angažman međunarodne zajednice

Preporučujemo

Mir je više od pukog odsustva rata, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko na konferenciji o budućnosti Bosne i Hercegovine koja je održana sinoć na Univerzitetu u Oxfordu.

On je rekao da građani Bosne i Hercegovine žele više od svoje zemlje i svojih političara i neće više prihvatati vladu na “autopilotu”, prenosi BHRT.

Visoki predstavnik je izjavio da “osiguranje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti građanima da žive dostojanstveno” zahtijeva fundamentalne političke promjene, te dodao da lideri treba da prestanu živjeti u prošlosti i da se umjesto toga “odlučno okrenu ka budućnosti”.

Navodeći da su “proaktivni angažman međunarodne zajednice i tijesna saradnja sa izabranim političarima doveli do iznimnog napretka u prvih deset godina nakon Daytona”, visoki predstavnik je rekao da postoji prilika da se vratimo ovom proaktivnom pristupu. On je rekao da je moguće ostvariti pozitivne promjene ako lideri u Bosni i Hercegovini budu imali obavezu da ispunjavaju obećanja koja daju. On je dalje dodao da bi međunarodna zajednica “trebala biti spremna i da detaljnije definira reforme koje su potrebne da ova zemlja krene naprijed”.

Pomaci su prijeko potrebni, rekao je on, kako bi bio podržan pravosudni sistem s ciljem osnaživanja borbe protiv korupcije i uklanjanja ustavnih anomalija u izbornom sistemu.

“Mi kao međunarodna zajednica ne bismo trebali imati dvostruke standarde: Moramo snažnije insistirati na tome da se evropske vrijednosti koje smatramo ključnim za naša demokratska društva njeguju i u Bosni i Hercegovini”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je sugerirao da bi usklađivanje ciklusa održavanja općinskih i općih izbora moglo povećati izlaznost i ojačati stabilnost. On je također rekao da bi progresivniji pristup u oblasti obrazovne politike mogao smanjiti podjele unutar zajednica među budućim generacijama, te predložio uvođenje programa Erasmus u Bosni i Hercegovini i između zemalja Zapadnog Balkana.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Sindikalisti: Ili povećanje minimalne plaće ili protesti u septembru

Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine iznio je optužbe na račun federalnog premijera Fadila Novalića, kazavši...