Išerić: Milorade, smanjite doživljaj, još nije kasno!

Preporučujemo

Enver Išerić, pravni stručnjak osvrnuo se na reakcije člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), te zaključke NSRS u vezi prenosa nadležnosti sa države na entitet RS u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane.

Išerić je poručio Dodiku „Milorade, nemojte se ljutiti. Polahko. Sve će se mirno riješiti“.

“Nije ova odluka Ustavnog suda naše države Bosne i Hercegovine uperena protiv bh entiteta Republike Srpske, već su akti Narodne skupštine RS upereni protiv Bosne i Hercegovine i suprotni su Ustavu Bosne i Hercegovine. I nije tačno da Ustavni sud samo treba da razmatra da li su zakoni u skladu sa Ustavom, jer je Ustavom Bosne i Hercegovine u članu VI. 3. propisano:

“3. Jurisdikcija: Ustavni sud će podržavati ovaj Ustav. (a) Ustavni sud je jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između dva entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine, uključujući ali ne ograničavajući se na to: ….”

“Znači gospodine Milorada, Ustavni sud sud rješava sve sporove koji se pojave ili bolje rečeno koje Vi proizvedete. Ustavni sud je čuvar Ustava i tu se sva priča završava. Nemojte nam Milorada Vi tumačiti Ustav. Vi to ne znate, a vaši savjetnici, koji to znaju, (imate i onih koji to ne znaju, a bili su na čelu pravosudnog sistema), ne smiju da Vam kažu ništa od onoga što Vi ne biste željeli čuti. Odluke Ustavnog suda se moraju izvršavati. A i mnogi funkcionari SNSD-a u TV debatama izjavljuju da poštuju odluke Ustavnog suda. Posebno su tu jasni i glasni kada govore o presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić i o takozvanom legitimnom predstavljanju. Osim toga nastavili ste gospodine Dodik prijetiti otcjepljenjem i to odmah nakon sastanka sa Putinom, govoreći da čekate samo povoljne međunarodne okolnosti. I to Vam je prazna priča. Nema i nikada neće biti te međunarodne okolnosti i odnosa u međunarodnoj zajednici koji bi odvratili patriote ove države da brane i odbrane svoju domovinu. Prema tome Milorade smanjite doživljaj. Još nije kasno” – naveo je Išerić.

Najnovije

KFC u Bosni i Hercegovini odabrao piletinu iz firme Ovako

Svjetski poznati lanac restorana brze usluge KFC koji uskoro otvara svoje prve restorane u Bosni i Hercegovini je za...