Islamska zajednica Kosova očekuje više od 7.000 narudžbi za klanje kurbana 

Preporučujemo

Muslimaski vernici sa Kosova i ove godine na ime kurbana mogu uplatiti novac Islamskoj zajednici Kosova, koja će na Kurban-bajram meso podeliti uglavnom siromašnim porodicama, javlja Anadolu Agency (AA).

Sekretar Islamske zajednice Kosova Resul Rexhepi u izjavi za Anadolu Agency kaže da Islamska zajednica sada već ima dobru tradiciju organizovanja i realizacije akcije klanja kurbana na Kurban-bajram.

“Islamska zajednica ovu aktivnost organizuje i realizuje na najbolji mogući način, oslanjajući se na vrednost koju kurban ima sa šerijatskog aspekta i s druge strane s aspekta odgovornosti koju institucija ima prema vernicima i prema instituciji kurbana”, kaže Rexhepi.

Rexhepi ističe da kosovski vernici uplate za kurbane mogu izvršiti širom Kosova u ispostavama Islamske zajednice, dok Kosovari iz dijaspore uplate mogu obaviti samo u centralnom sedištu Islamske zajednice Kosova u Prištini.

“Mi se trudimo da i ove godine bude više od 1.000 grla velike stoke, krava, što je više od 7.000 narudžbi za klanje kurbana”, kaže Rezhepi.

On navodi da će kupovinu i klanje kurbana obaviti jedna firma iz Mađarske, koja je određena putem tendera koji je Islamska zajednica objavila u maju mesecu, a vrednost uplate jednog kurbana iznosi 120 eura.

Po njegovim rečima, klanje kurbana za vernika, glavu porodice, koji ima optimalne mogućnosti za život, predstavlja obavezu, a meso od kurbana treba podeliti na tri dela.

“Jedan deo se namenjuje siromašnima, drugi deo se deli sa rodbinom i komšijama, koji mogu biti i druge vere, dok se treći deo može ostaviti za članove svoje porodice”, objašnjava Rexhepi.

Vernici mogu i samostalno na stočnim pijacama kupiti i potom klati kurbane, uglavnom ovce, krave ili koze.

Islamska zajednica Kosova saopštila je da je prvi dan Kurban-bajrama u utorak, 21. augusta, a bajram-namaz će se klanjati u 6 sati i 25 minuta. Centralna manifestacija za teritoriju Kosova posvećena Kurban-bajramu održaće se u Sultan Mehmet Fatih džamiji ili Velikoj džamiji u Prištini, gde će hutbu, odnosno poruku Kurban-bajrama, preneti predsednik Islamske zajednice, kosovski muftija Naim ef. Ternava.

Najnovije

Varešanović otkrio kada se Sarajevo vraća na Koševo

Prema najavama trenera Mirze Varešanovića Sarajevo bi se početkom aprila trebalo vratiti na stadion Koševo. Radovi na izgradnji savremenog hibrida...