- Advertisement -

Ismijava li Forto građane KS: Ovako je 2015. govorio o ponderu 2

Preporučujemo

Danas su u Zatupničkom domu Parlamenta FBiH usvojene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Kanton Sarajevo ovom odlukom na godišnjem nivou gubi oko 90 miliona KM.

Osude su stigle sa svih strana. Međutim, najlicemjernija je od kantonalnog premijera Edina Forte koji se oglasio prije nekoliko dana, dok izmjene još nisu bile usvojene, rekavši da je “glasanje o uzimanju budžetskog novca isključivo građanima Kantona Sarajevo i preusmjeravanje u druge kantone – loša terapija za ispravnu dijagnozu”.

A kako je Forto govorio o ovome 2015.godine, u vremenu dok se Naša stranka nalazila u opoziciji u Kantonu Sarajevo.

Odgovor na ovo pitanje možemo naći na Fortinom blogu u tekstu pod naslovom “Grad sa posebnim potrebama”, objavljenom 26. aprila 2015. godine.

U tom tekstu Forto kaže da je ponder 2, koje je Sarajevo imalo “neargumentovano”.

– Kad je vlada Premijera Nedžada Brankovića izračunala kako ova formula raspoređuje novac, odlučili su Sarajevu dodijeliti takozvani ponder vrijednosti 2. To praktično znači da po završetku izračuna po gornjoj formuli, rezultat se samo za Sarajevo množi sa dva. Glavni argument za ovakav izračun je da je Sarajevo glavni grad, pa ima posebne potrebe. Osim nešto većeg broja policajaca i značajno većeg broja studenata, niko ne zna tačno koje su to posebne potrebe, – kazao je Forto prije sedam godina.

Tada je naveo i kako neki kantoni imaju tako mali broj stanovnika i učenika da im ova formula ne obezbjeđuje dovoljno para za plate adminsitraciji, školstvu i zdravstvu, pa je Livno dobilo svoj ponder od 1.1 i Goražde 1,8.

-Stiče se dojam da je Brankovićeva vlada mogla kao glavni kriterij uzeti bilo šta, broj kladionica ili automobila i onda samo isponderisati rezultate tako da Sarajevo i ostali dobiju onoliko koliko im je politika svakako namijenila. Potreba za donošenjem novog zakona sa pravednijim ekonomskim i demografskim kriterijima je više nego očigledna, – isticao je Forto.

Dalje u tekstu Forto je naveo kako ekipa iz Tuzlanske inicijative neće odustati.

-Tvrdim da je regionalna diskriminacija prisutna i da Sarajevo nije grad sa posebnim potrebama, – zaključio je Edin Forto.

Forto danas za predlagače izmjena Zakona tvrdi da sprovode “političko kažnjavanje”. Premijer Kantona Sarajevo po ko zna koji put pokazuje da nema granica u svojim javnim nastupima. Osim što ispada on smiješan u svojim kontradiktornim izjavama, čini se da se on baš dobro zabavlja ismijavajući građane KS. Ipak, možemo se svi složiti da to nije posao premijera KS.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...